Mitől öko az ökokonyha?

Korábban már írtunk arról, hogyan tervezzünk természetes, vidékies hangulatú, növényekkel teli konyhát akár egy nagyváros kellős közepén lévő lakásba,  azonban a természetközeli megoldások korántsem jelentik azt, hogy azok környezetbarátak is – a háztartási hulladékok jelentős része ugyanis a konyhában keletkezik. Ha szeretnél tudatosabb lenni ezen a téren is, ez a bejegyzés Neked szól! 

Már gondolkodsz egy ideje, hogy lecserélnéd az ingatag ruhásszekrényedet, vagy esetleg egy kihasználatlan beugró falrészt szeretnél végre hasznosan kitölteni? Az egyik legjobb – hacsak nem a legjobb – ötlet egy beépített szekrény, ami számodra is előnyök sokaságával járhat. De nem árt, ha előtte átlátsz és megfontolsz pár dolgot.

Egyedi igények, tökéletes helykihasználás

Egy beépített szekrény egyedileg épített tárolási megoldást jelent, ami egy alapos helyszíni bemérés után fix helyre kerül az otthonodban. Ahogy a nevében is benne van: beépített, tehát elköszönhetsz a fent már emlegetett instabil szekrényedtől, ami minden ajtóbecsukásnál ide-oda billen.

Ha beépített szekrény mellett döntesz, először tudnod kell, mennyi helyed van, na meg azzal is tisztában kell lenned, mit szeretnél benne tárolni. Nem mindegy például, hogy a fürdőszobádba kerül-e, a kamrába vagy a hálódba, gardróbszekrény formájában, mert ehhez kell alakítani mind a belső tárolórészt, mind pedig a szekrény külsejét. Bizony, a megjelenése is olyan színűre és stílusúra szabható, mint a belső tér, illetve a többi bútorral is szépen tud harmonizálni.

Háztartási eszközöket szeretnél benne tárolni? Akkor inkább polcos részekből érdemes többet tervezni, mint akasztósból, vagy olyan rekeszből, ahová állítva kerülnek be a holmik. Ez utóbbi se maradjon el, hiszen ideális rejtekhelye lehet a porszívónak, a létrának, vagy épp a ruhaszárítónak.

Tipp: Ha belső világítást is szereltetsz a beépített szekrényedbe, azzal nemcsak szebbé teheted, hanem energiát is spórolhatsz, hiszen nem kell felkapcsolnod a lámpát az adott helyiségben, ha a szekrényedben keresel valamit.

Mitől öko az ökokonyha?

 Egy környezettudatos konyhai design minden esetben egyszerű, letisztult és világos. Ez a minimalizmus nem csak a falakon, de a bútorokon, a lámpatesteken, a különböző berendezési tárgyakon egyaránt látható. Használjunk természetes anyagból készült textíliákat, függönyöket, újrahasznosított vagy lebomló szalvétákat és minimalizáljuk a papírtörlők használatát – nem is gondolnánk, évente hány fát vágnak ki csak a papírtörlők miatt…

A konyhák esetében talán az egyik legjobb megoldás a fenntarthatóság érdekében a multifunkciós konyhasziget, amely két nagyobb egységet foglal magába; az elsőben találjuk a hűtőt, a mosogatógépet és a szárítót, a másik egység pedig a “zöld” rész, ahol a korszerű hulladékgazdálkodás és az energiatakarékos üzemmód egyéb kellékei találhatók (pl. szelektív kukák). Érdemes energiatakarékos mosogatógépet használni, hiszen sokkal kevesebb vizet használ, mintha folyóvíz alatt mosogatnánk. 

A háztartási hulladék legnagyobb része a konyhában keletkezik, ezért mindenképpen javasoljuk, hogy az alábbi pár lépést tegyük meg környezetünk védelmében:

  • a bevásárláshoz használjunk textilzsákokat (pl. pékáru vagy zöldség-gyümölcs esetén), ne hordjuk haza a műanyag zacskókat, hogy aztán felhalmozzuk őket a kuka mögé
  • felejtsük el az egyszer használatos csomagolókat, mint az alufóliát, a folpackot és a zip lockot
  • ne használjunk PET-palackot
  • kerüljük a papírtörlőt és a szalvétát, cseréljük le ezeket mosható, pamut textíliákra 
  • használjunk BPA-mentes ivópalackokat és biológiailag lebomló szivacsot
  • a “zero waste” jegyében használjunk mosószappant és környezetbarát mosogatóport 
  • vásároljunk lehetőség szerint csomagolásmentes boltokban vagy piacokon, ne kérjünk műanyag zacskókat

A fenti lépések anyagilag egyáltalán nem jelentenek terhet, sőt… a konyhai környezetvédelemmel sok esetben spórolni is tudunk. Természetesen érdemes türelmesek lenni önmagunkkal szemben és akár apró lépésekben haladni, hiszen a cél a fenntarthatóság, ahhoz pedig idő kell. Szemléletváltással, a környezet védelmére való tudatos odafigyeléssel és a fentiek figyelembe vételével azonban sokat tehetünk bolygónkért – miért ne kezdjük a konyhában? Tudatosabb konyhafelújítás vagy környezetbarát új konyha tervezése esetén pedig keress minket, segítünk!