Világos vagy sötét bútorlapot válasszunk?

A tömörfával szemben ma már sokan választják a bútorlapokat, de abból sem mindegy, hogy a világos vagy a sötét lehet a befutó. Lássuk ezek előnyeit és hátrányait is.

Manapság a bútorgyártásban a tömörfánál sokkal elterjedtebb a bútorlap, aminek számos oka van. Például, hogy a bútorlapokból készült berendezés olcsóbb, súlyra könnyebb, környezetkímélőbb (mert gyakran darált maradékfából és forgácsból készül), és változatos, stílusos bútorokat lehet készíteni a felhasználásával. Persze, hátrányai is vannak, például, hogy a bútorlap felületi sérülései gyakran nem javíthatók, illetve, hogy a víz és a hő eldeformálhatják, de előnyei miatt sokan így is ezt választják. A kérdés sok esetben tehát nem is az, miből készüljön a bútor, hanem hogy sötét színű legyen-e, vagy inkább világos. Lássuk, hogy ezek milyen előnyökkel illetve hátrányokkal járnak.

Konyhatörténet

Kortalan, de kényes szépség – a világos bútorlap előnyei és hátrányai

Ki ne szeretett volna már bele egy hófehér komódba, vagy egy világos színű konyhaszekrénybe. Nem is csoda, hiszen a világos bútorlapok mindig divatosak, szépek, ízlésesek. Illetve van még egy nagy előnyük: világosítják, tágítják a teret (mert visszaverik a fényt). Ez különösen jól jön egy kisebb lakásban, illetve olyan helyiségekben, ahol kevesebb a természetes fény.

Akkor is jó ötlet a világos bútorlap, ha egy szobában elég sötét a padló vagy a fal – a világos színű bútorok segíthetnek egyensúlyt teremteni. Ezért lehet jó választás például egy kisebb nappaliba vagy konyhába, illetve a hálóban ágykeret vagy komód alapanyagaként a világos színű bútorlap.

Ugyanakkor van egy fontos hátulütője is, amit nem szabad elfelejteni: elég kényes lehet. A gyerekek ujjlenyomatai, tenyérmintái, a kicsöppent festékek vagy szószok azonnal meglátszanak rajta, a konyhabútorról vagy konyhaszigetről pedig leolvasható a vasárnapi menü. De ahol kisebb igénybevételnek van kitéve a bútor, például a vendégszobában, ott szuper választás lehet, akár fehér színben is.

Milyen környezetbe érdemes sötét bútorlapot választani?

A világos falak, tágas és fényes helyiségek ideális közeget jelentenek a sötét színű bútoroknak. Egy ilyen kombináció kissé merészebbé, elegánsabbá teheti a teret. A sötét bútorlap ezen kívül jobban ellenáll a szennyeződéseknek, kevésbé látszik meg rajta az igénybevétel, illetve a gyerekek és kisállatok állandó aktív jelenléte is. Egy sötét színű asztalon vagy polcon jól mutatnak a fényes és világos dekorációk és a növények is.

Hátránya, hogy könnyű velük melléfogni, mert nem mutatnak jól mindenhol. Például, ha egy alacsony belmagasságú, sötétebb, kisebb helyiséget akarunk sötét bútorokkal berendezni, a végeredmény valószínűleg inkább lesz nyomasztó, mint szép. Ezen kívül egy fekete szobabútoron gyakrabban kell port törölni: rögtön meglátszik rajta a legkisebb porcica is.

Amint láthatod, a bútor- illetve árnyalatválasztás nem is olyan könnyű dolog. A személyes ízlésen, stíluson kívül még nagyon sok mindent kell figyelembe venni, hogy az eredmény tényleg tökéletes legyen. Érdemes tehát profikra bízni a tervezést és kivitelezést! Keress minket bármikor elérhetőségeinken, beszéljük át az igényeidet, céljaidat, és vágjunk bele együtt a megvalósításba!