Természetközeli megoldások a konyhában

A nagyvárosi élet ellenére nem feltétlenül kell lemondanunk a természetközeli, falusi hangulatról, ha konyhatervezésről van szó. A természetes anyagok, a letisztult formák, felületek, a sok fény, a nagy terek mind otthonossá teszik a helyiséget, néhány szuper kiegészítővel pedig tényleg távol érezhetjük magunkat a világ zajától – lássuk, hogyan. 
A konyhák világa, a tűzhely központi szerepe – ahogy arról korábban is írtunk – már a kezdetekben is szorosan összefüggött a természettel. Eleinte az ételeket nyílt tűzön, a szabadban készítettek el, később innen került be a tűzhely a korai jurták közepére, majd a helyiség egyik oldalára.   Az alapanyagok is frissen, közvetlenül a kertből érkeztek a konyhába. A természethez való közelség igénye és az élővilággal való teljes harmóniába kerülés napjaink rohanó világában reneszánszát éli, így nem meglepő, hogy a lakberendezésben, a konyhák belsőépítészeti megoldásaiban is újra a természetes anyagok, fák, kövek, textilek dominálnak. 

Az ablakokon beáradó fény, a hatalmas terek, a megfelelő színek és formák használata számos lehetőséget kínál arra, hogy igazán otthonos és természetes legyen a konyhánk. A semleges, föld színek mellett kifejezetten jól mutat néhány élénkebb árnyalat is; bátran kombináljuk a natúr, fa színeket más kontrasztosabb tónussal. Érdemes a természet színei közül választani, a tengerkék, a türkiz, a friss vagy a pisztácia zöld tökéletes egyensúlyba tud kerülni a természetes textúrákkal, formákkal. 

 

természetközeli konyha

Az anyagok használata során elsődlegesen mindenkinek a fa jut eszébe, de nem szabad megfeledkezni a nagyobb felületek kapcsán a nyers kőről, a márványról vagy a gránitról sem. Ha ezt túlságosan hidegnek, ridegnek érezzük, nyugodtan keverjük az elemeket és használjunk mellé fát, lenvászon anyagokat. A fa hatású laminált padló is remekül feldobja a konyhát, főleg ha ráteszünk egy-egy natúr, szőtt szőnyeget vagy fonott széket, kosarat.

Az élénk zöldek, a fa felületek, a kő használata mind-mind természetessé teszik a konyhát, ezek mellett azonban nem szabad megfeledkezni a legkézenfekvőbb kiegészítőkről, a növényekről, virágokról sem. Ha tágas és világos a konyhánk, vásároljunk óriás növényeket és tegyük őket natúr, fonott kaspókba, de ha kisebb hely áll rendelkezésünkre, akkor is érdemes virágokat tenni az étkezőasztalra vagy a pultra. Mi nagyon szeretjük a friss fűszernövényeket, egy természetközeli, rusztikusabb konyhába pedig egyenesen nélkülözhetetlennek tartjuk őket. 

Különböző “trükköket” is bevethetünk, hogy még természetesebb legyen az összhatás. Kihasználhatjuk a kertre vagy fákra néző ablakokat (mint természetes háttér), játszhatunk a világítással, valamint építhetünk egy ún. növényfalat is. A gipszkartonból épített fal elemeit növényekkel díszítve, fa és kő hatású burkolattal váltva akár térelválasztóként is használhatjuk, így a helyiség másik felére, például a nappaliba is belecsempészhetünk egy kis “vissza a természetbe” érzést. 

 

természetközeli konyha

 

A nyers, érdes, egyenetlen felületek, a nem lecsiszolt, eresebb faanyagok is fokozzák a környezetbarát, természetközeli hangulatot, melyet a konyhában használt állati- és növényi eredetű textilekkel tovább tudunk fokozni. Azok az anyagok, amelyeken látszik annak eredete, otthonosságot, természetes érzést közvetít az emberek felé. A fémes felületek ipari jellegét arany, réz vagy bronz színekre való cseréléssel lehet tompítani, illetve érdemes a fényforrások buráihoz is üveget vagy valamilyen fonott megoldást használni.

Ezeket a szempontokat figyelembe véve nem csupán egy rusztikus, country stílusú konyhát tudunk közelebb hozni a természethez, hanem bármilyen konyhát meg tudunk úgy tervezni, hogy karnyújtásnyira érezzük benne magunkat élő környezetünkhöz. A Nano Konyha csapata felméri, megtervezi, legyártja és be is szereli álmaid természetes konyháját, hogy a nagyváros közepén is érezhesd az erdők, mezők, vízpartok, tengerek hangulatát. Személyre szabott ajánlatért keress minket elérhetőségeink bármelyikén!