Konyhagépek beépítése: ezt az 5 dolgot tartsd szem előtt

Ha már látod magad előtt, milyen lesz az új konyhád, de a konyhagépek beépítése még kérdéseket vet fel, akkor ez a néhány gondolat Neked szól!

Egy új konyha megtervezése mindig izgalmas lépés, hiszen ez az első lépés afelé, hogy az álmod végre valósággá váljon. Fontos viszont, hogy polcokon, szekrényeken, ajtókon túl a konyhagépek beépítése kapcsán is átlásd a részleteket – ebben szeretnénk most segíteni, az alábbi rövid összeállítással.

Mik azok a beépíthető konyhagépek

Ezeket a készülékeket a konyhabútorokban tudjuk elhelyezni. Ide sorolhatjuk a sütőt, a mosogatógépet, a hűtőgépet vagy a mikrót, de a mosógép vagy a szárítógép is beépíthető lehet (mosókonyha hiányában, vagy ha a fürdőszobában nem férnek el).

A beépíthető konyhagépeket több típusba sorolhatjuk. Az egyik a szabadon álló beépíthető, ahová olyan berendezések tartoznak, amelyek önmagukban, de akár a konyhabútor síkjában is elhelyezhetők. Ilyen például a fent már említett mosó- vagy szárítógép. A második kategória az integrált készülékek: ezeket a munkapultba vagy a konyhaszekrénybe építik be, mint például egy mikrót vagy főzőlapot. És végül, a munkapult alá beépített készülékek, mint a mosogatógép, a sütő vagy a borhűtő. Ezeknek a kezelőfelülete látszik, szemben az integrált berendezésekkel, amelyeket gyakran teljesen rejtve maradnak, például egy ajtópanel mögött.

Ezekre figyelj a konyhagépek beépítése esetén

1. Tervezz átgondoltan: Ez nagyobb konyha esetén is fontos, de ha csak néhány négyzetméteres a konyhád, akkor egyenesen elengedhetetlen. Alaposan gondold át, minek muszáj feltétlenül helyet kapnia a konyhádban, például muszáj-e bezsúfolnod egy borhűtőt és a mosógépet is? Annak is járj utána, mivel tudsz helyet spórolni. Lehet, hogy a kiszemelt hűtőszekrénynél, mosogatógépnél vagy főzőlapnál kisebb méretű verzió is elég lesz Neked a hétköznapokban.

2. Bírni fogják a vezetékek? Az elektromos rendszert is erősen ajánlott megnézetni, hogy bírja-e majd a terhelést, illetve mennyit bír – ezt is figyelembe kell venni, mielőtt konyhagépeket vásárolnál.

3. Mérj pontosan: Kevés annál bosszantóbb dolog van, mint amikor megérkezik álmaid sütője vagy mosogatógépe, de félcenti híján nem fér be a neki szánt helyre a konyhabútorban, ezért elengedhetetlen a pontos mérés.

Mindenki a helyére!

4. Hol kapjanak helyet a konyhagépek? Talán Te már mindennek látod a helyét az új konyhádban. De van néhány szempont, amit figyelembe kell venni a konyhabútorok beépítése előtt, ha tartósan is kényelmesen használható, praktikus konyhát szeretnél. Például a tűzhely ne kerüljön közvetlenül a mosogató vagy a hűtő mellé: mindig legyen mellette legalább egy kis munkafelület, máskülönben nem lesz kényelmes a főzés. Ezen kívül arra is figyelj, hogy ne kerüljön ablak alá, mert akkor nem lesz hová szerelni a páraelszívót. Előny viszont, ha a tűzhelytől könnyen elérsz mindent, amire szükséged van (fiókokból, szekrényekből, akasztókon, stb).

Mekkora legyen a munkaháromszög?

Megvan, hol lesz a tűzhely, a mosogató és a hűtő? Akkor ezeket kösd össze egy képzeletbeli vonallal: ez lesz az úgynevezett munkaháromszög. Vonalainak együttes hosszára azt szoktuk javasolni, hogy ne haladja meg a nyolc métert, különben sokat kell majd sétálgatni főzés közben, ami egy vasárnapi ebéd elkészítését még fárasztóbbá teheti. Ettől persze, el lehet térni, illetve a tágas konyhák esetén lehetőség van plusz mosogatót illetve sütő-főzőpontot beépíteni, amivel máris le lehet számolni a „kilométerproblémával”.

5. Szakember bevonása: Ahogy Te is láthatod, a konyhatervezés elég komplex folyamat, és nagyon sok pénzt lehet elbukni, ha egy-két apró részlet kimarad a számításaidból. Ezért inkább bízd profira a konyhád megtervezését és kivitelezését: keress minket bátran, állunk rendelkezésedre!