Gyertyafényes vacsora…avagy a világítás szerepe a konyhában

Talán kevesen vitatkoznak azzal a kijelentésünkkel, hogy az egyik legromantikusabb módja a szívünk választottjával való idő eltöltésének egy romantikus, gyertyafényes vacsora. Ezt már csak azzal lehet fűszerezni, hogy a főzés élményét is közösen éljük meg. Ehhez viszont a gyertyafény nem elégséges…

Szerencsés helyzetben maga a konyhánk önmagában, annak ideális elhelyezkedéséből adódóan biztosítja a szükséges természetes fényt. Ezt a szempontot már a konyha tervezése során is érdemes figyelembe kell venni. Igyekezzünk úgy megválasztani a munkafelület, a főzőlap és a mosogatótálca helyét, hogy a fény útjába ne kerüljön semmilyen akadály. Továbbá amennyiben lehetőségünk van rá, építsünk be felülvilágítót, vagy fénycsatornát a lehető legnagyobb mértékű természetes fény bejuttatása érdekében.

Egy mai, modern konyha egyik fontos ismérve, hogy él a modern világítástechnikai megoldásokkal. A fényforrásokat tekintve választhatunk a hagyományostól az energiatakarékoson át (lássuk be, e kettő felett már lassan végleg eljár az idő!) és a manapság leginkább elterjedt, különböző LED technológiák közül.

Mitől öko az ökokonyha?

 Talán már közhely, mégis érdemes kiemelni a LED világítás legfőbb előnyét, az energiatakarékosságot

A hagyományos wolfram szálas izzóhoz („villanykörte”) képest akár 70-80% megtakarítás is elérhető.

A LED konyhabútorral kapcsolatos felhasználhatóságában számos egyéb előnye van:

  • kis mérete lehetőséget ad a széleskörű beépíthetőségre a nehezen hozzáférhető helyeken is akár hangulat vagy funkcionális felhasználás esetén, önállóan, vagy szalagokra rögzítve (led szalag). Tálalókba vagy konyhaszekrénybe is elhelyezhetjük. Az üvegpolcok hangulatos megvilágítására is tökéletesen alkalmazható.
  • önállóan képes színeket kibocsátani, ami változatos hangulatvilágítás kiépítését is lehetővé teszi,
  • fényárama változtatható (dimmerelhető), így a munkapult fölé a konyhabútorba téve lehet használni hangulatvilágításra és egyben erős fényt is adhat a munkához.
  • élettartama akár többszörösen meghaladja a többi fényforrásét (átlagos használat mellett akár 17 évig is működhet)
  • bekapcsolás után azonnal világít, nincs szükség „bemelegedési” időre
  • használata során nem melegszik, így biztonságosan beépíthető a konyhabútor bármely részébe
  • higanymentes

A beépítésre kerülő fényforrások által biztosított fény mennyiségén túl legalább ugyanilyen fontos szempont a fény színhőmérsékletének (CCT – Correlated Color Temperature) optimális megválasztása (a színhőmérséklet mértékegysége a kelvin). A fény színhőmérséklete hatással van a hőérzetünkre, a koncentrációnkra és akár az általános hangulatunkra is.  

A napfény színhőmérséklete derült égben nagyjából 5600 kelvin. Ehhez képest a hagyományos izzólámpa kb. 3000 k, a felhős égbolt pedig nagyjából 8000 kelvin. A konyhánk világításának tervezésénél ezeket a szempontokat mindenképpen érdemes figyelembe venni! Más és más színhőmérsékletű világítás szolgálja majd a legjobban a konyha adott funkcióját!

Meleg fehér színhőmérséklet: 1000 – 3000 kelvin. Kissé, sárgás, meleg érzetet adó fény. A konyhai hangulat-és dekorációs világításnak megfelelő hőmérséklet. Alkalmas éjszakai világításnak, falra, vagy akár az étkezőasztal fölé. A tökéletes választás a gyertyafényes vacsorához!

Közép fehér színhőmérséklet: 3000-4500 kelvin. Nagyjából ez az a tartomány, ami az átlagos természetes fény hőmérséklete, emiatt a konyhában általános célokra alkalmas , pl. a tűzhely fölé.

Hideg fehér színhőmérséklet: 5000 kelvin fölött. Kissé kékes színbe forduló, hideg érzetet sugárzó fény. Nagy fényerőt igénylő helyekre ajánljuk, például a munkapult fölé.

Konyhabútorok kivitelezésben nagy tapasztalattal rendelkezünk és már a tervezés során kiemelt gondot fordítunk a modern világítástechnikai megoldások alkalmazására.

Bízunk benne, hogy írásunkkal hozzájárulunk az általad elképzelt álomkonyha sikeres megvalósításához, és egyúttal a romantikus gyertyafényes vacsora élményéhez is!