Mediterrán életérzés Görögország nem csak kék-fehér konyháiban

A tökéletes egyensúlyban lévő, ám kevésbé otthonos japán konyhák után ugorjunk egy nagyot és nézzünk szét a melegebb éghajlatú és sokkal barátságosabb, családiasabb hangulatú görög konyhákban, amelyek falai csak úgy öntik magukból az igazi mediterrán életstílust.

Ugyan a magyar és a görög konyha ételeiben egyáltalán nem, kialakításában, hangulatában azonban nagyon sok mindenben hasonlít egymásra. Korábbi bejegyzésünkben már olvashattatok a magyar konyhákban központi szerepet betöltő tűzhely fontosságáról, amely a Földközi-tenger partjainál elterülő Görögországban talán még annál is jelentősebb szereppel bír. A mediterrán népekre egyébként is jellemző az összetartozás, a közös élmények és lakomák tisztelete, az élet szeretete, ami mindennapi szokásaikon is jól látszik; életük központi tevékenységei az evés és az ivás, ennek megfelelően konyhákban és éttermekben töltik szabadidejük nagy részét. Esetükben bármilyen konyháról is beszélünk (beltéri, szabadtéri, nyári konyha stb.), egy dologban biztosak lehetünk; egyszerűen kialakított, ám annál meghittebb, otthonosabb helyiségről beszélünk. 

A görög építészetben nagyon gyakoriak a hagyományosan fehérre meszelt, egyszerű épületek, melyek belülről sem sokkal bonyolultabbak. A helyiségek falai azonban szinte sosem egyenletesek, inkább rusztikus borításúak, időnként kisebb kövekkel, kavicsokkal díszítettek, melyekbe agyag polcokat vagy rejtettnek tűnő tároló helyeket építenek be. A padlót is sokszor kisebb-nagyobb kavicsokkal rakják ki, azonban nagyon sok csempét és kerámiát is használnak. Az egész stílusra jellemző a két hibátlan szín, a fehér és a kék harmóniája, mivel mindkettő hűsítő, nyugtató hatású, amire a mediterrán éghajlat napsütötte vidékein igen nagy szükség van. A fehér falakon a tengerkék ablak- és ajtókeretek nem csak látványosak, de mellőznek minden más hasonló tájon alkalmazott szín kavalkádot; letisztultságukkal egyszerűségre törekednek. A dekorációkat sem bonyolítják túl, a faanyagok gyakran csupán egy-egy geometriai formával díszítettek. Nagyon sok textilt használnak, mint például gyapjút, pamutot és vásznat, elsősorban ezekből készülnek a szobákban, konyhákban is megtalálható szőnyegek. 

Konyhatörténet

A tradicionális görög szoba belsőkben és konyhákban a korai magyar paraszti enteriőrhöz hasonlóan kevés bútort találunk, azok is természetesek, egyszerűek, jellemzően fából készülnek, amiket manapság a gyakran kombinálnak modern anyagokkal is. A konyhák központi eleme a tűzhely, ami nagyon sokszor konyhaszigetszerűen helyezkedik el a helyiség közepén. Imádják a növényeket, a konyhák elhelyezkedésétől függően sok helyen megfigyelhetőek a zöld és virágzó növények, a teraszokat és erkélyeket pedig szőlőlugasok és borostyán árnyékolja be. Tágas és világos terek jellemzik az épületek belsejét sok-sok természetes fénnyel, ahol az egész család kényelmesen elfér. Nagyon gyakori a konyhákban a fából készült, gerendás mennyezet is, mely különleges hangulatot, melegséget tud teremteni a helyiségnek. 

A mediterrán és főleg a görög konyhák előszeretettel alkalmaznak színes csempéket, kerámiákat. A görög stílusban készült bútorok általában fehérre meszelt, díszítés nélküli fából készülnek, gyakran durván festettek (többnyire kékre) és sokszor tartalmaznak kovácsolt vagy fonott elemeket. A konyhai textíliák színe a fehér, a zöld, a kék és a türkiz, amiket a meleg természetes színeivel kombinálnak, mint amilyen a bézs, a sárga, a korall, a narancs és a barna különböző árnyalatai is. A nyitott polcokon kerámia edények, kaspók, lámpák találhatók, ezzel is otthonosabbá téve a konyhát. 

Konyhatörténet

A görögök hamisítatlan mediterrán életstílusa miatt napjaik nagy részét a konyhában vagy éttermekben töltik, képesek órákig kávézgatni egy asztal mellett vagy késő éjszaka vacsorázni és hajnalig iszogatni. Hatalmas lagzikat tartanak, amelyeknek központi eleme szintén az étel és az ital. A magyarokhoz hasonlóan nagyon vendégszerető nép, akár vadidegen turistákat is képesek behívni otthonaikba és megvendégelni őket egy-egy finom fogással. Konyháik pont ezek miatt mindig jól felszereltek és tele vannak élelemmel. Szegény vagy jómódúbb családokról is legyen szó, gyakran nagyobb figyelmet szentelnek és több pénzt költenek konyhai tárgyakra, berendezésekre, mint lakóhelyük többi helyiségére.

Mi nagyon szeretjük ezeket a hangulatos görög konyhákat, country stílusú konyhabútorainkba gyakran belecsempészünk egy-egy mediterrán elemet is. Ha Te is szeretnél valami hasonlót, keress minket, örömmel segítünk a tervezésben és a kivitelezésben is! Mini sorozatunk következő részében pedig az európai földrészen maradva gondolatban Franciaországba utazunk majd, ahol arra keressük a választ, hogy vajon mitől olyan elegáns akár a legegyszerűbb francia konyha is.