Egyszerűség és praktikum a japán konyhák harmonikus világában

“Ahány nép, annyi szokás” sorozatunkat folytatva gondolatban a Távol-Keletre repítünk Titeket, ahol bepillantunk Japán különlegesen egyszerű, praktikusan minimalista konyháiba és felfedezzük a hagyományos ázsiai stílus lakberendezési jellegzetességeit. 

Japán a Távol-Kelet egyik legfejlettebb, leginnovatívabb országa, ahol folyamatos a modernizáció és napról-napra bonyolult, forradalmi technológiai újítások jelennek meg. A hagyományos japán stílusra gondolva azonban sok minden eszünkbe juthat, kivéve a bonyolultság és a modernitás; letisztult formák, praktikus bútorok, finom, tompított árnyalatok, matt felületek, kevés dísztárgy. Tágas, fényes terek, zöld növények, sehol egy rendetlen sarok vagy sötét, kihasználatlan zúg. A berendezési tárgyak is az egyszerűséget mutatják és tökéletesen igazodnak a japán szokásokhoz és életvitelhez, sehol se találni felesleges dísztárgyat – a konyhákban se.

Egy japán konyhába belépve azt is mondhatnánk, hogy az Európában megszokott és gyakori minimalista stílussal találkozunk, azonban megfigyelve a részleteket egyből látszik, hogy egészen másról van szó. Teljesen egyedi, számunkra szokatlan hangulatú az egész helyiség; egyszerű, a funkcionalitásra fókuszáló berendezés, kevés és kisméretű bútorok nulla dekorációval, azonban az egész harmóniát és sajátos nyugalmat sugároz. A modern életvitel sajátosságai szerint van kialakítva, a felgyorsult élethez alkalmazkodik, hogy a konyhai műveleteket a lehető leggyorsabban, legpraktikusabban, legkisebb helyen, mégis hatékonyan tudják elvégezni. 

Konyhatörténet

Japánban semmi sem felesleges, mindennek funkciója van és nincs ez másképp a konyhákban sem. Nagyon sok szabad hely, nagy, fényes terek jellemzik, ahol minden harmonizál mindennel. Megfelelő geometriai alakzatok, szimmetrikus formák, arányosság, természetes színek jelennek meg mindenhol. A természetesség a berendezési tárgyakban is jól látható, a konyha kialakításakor elsődlegesen használt anyagok között szerepel a kő, a fa (bambusz, juhar, ciprus, és vörös fenyő), melyeket natúr színekkel kombinálnak, mint amilyen a fehér, a gyöngy, a bézs, az okker, a barna vagy a fekete. Alig használnak lámpákat, világítótesteket, igyekeznek minél jobban kihasználni az ablakokon beszűrődő természetes fény adta világítást. Gyakran alkalmaznak üvegpadlót, mely optikailag tovább tágítja és világosítja a helyiséget. Fémek, mesterséges anyagok a legritkább esetben fordulnak elő, még a konyhai gépek, berendezések is úgy rejtőznek el a konyhabútorokban, hogy a legkevésbé legyenek szem előtt. Igyekeznek a természetet nem csak az anyagokkal, de a növényekkel is közelebb hozni magukhoz, rengeteg bonsai, bambusz, pálma és orchidea található a japán lakberendezésben.

Az ország földrajzi elhelyezkedéséből adódóan nagyon gyakoriak a földrengések, amikre építészeti, lakberendezési szempontból is muszáj felkészülni. Emiatt a japán bútorok nagy része alacsony és kicsi, lábazatuk is egyedi, szokatlanul rövid.  A konyhabútorok is ennek megfelelően kicsik és zártak, a tervezéskor különösen figyelnek arra, hogy semmi felesleges kilógó elem ne kerüljön rájuk. Sok polcot és üveg betétet használnak, amelyek adott esetben könnyen és gyorsan cserélhetők. Érdekes, hogy a mi kultúránktól teljesen eltérően a japánok nem használnak hagyományos értelemben vett étkező asztalt, hanem egy szintén alacsony lábakon álló kis asztalt ülnek körbe a földön. Az ülőpárnák is abszolút a praktikusságot követik, egyszínűek, általában négyzet alakúak és még csak nem is annyira kényelmesek, hiszen a japán kultúrában nem jellemző, hogy sokáig ülnének és beszélgetnének az asztal körül.  

Konyhatörténet

A természetesség jegyében nagyon fontos számukra az elegancia is, ezért a lakberendezéskor és a konyhai gépek tervezésekor is kiemelt szerepet kapnak a sima, letisztult vonalak, felületek. A mosogató, a csaptelep mind egyszerű vonalvezetésű, sokszor szögletesebb formájú. A hűtőszekrényt majdnem minden esetben beépítik a konyhabútorba és fa bútorlappal takarják el. Nagyon fontos a helytakarékosság, ezért sok helyen az épített falak helyén is fából készült, fényáteresztő rizspapírral ellátott tolóajtók találhatók, amit mindig az adott funkció szerint a helyükre tologatnak.  

A japán konyhák egyszerűségével és harmóniájával, a természetközeli megoldásokkal könnyű azonosulni, nem ritka, hogy néhány európai konyhában is találkozhatunk ezzel a stílussal. Ha konyha felújításon gondolkozol vagy csak szívesen feldobnád meglévő konyhádat néhány távol-keleti elemmel, keress minket bátran! Ha viszont közelebb áll hozzád az otthonosabb, barátságosabb, vidékies konyhastílus, mindenképp olvasd majd el következő bejegyzésünket is, amiben Görögországba és a görög konyhák színes, meghitt világába kalauzolunk el Titeket.