Elegancia és romantika a francia konyhákban

Friss croissant, illatos kávé, levendula illat? Mindegy, hogy egy kis provence-i ház rusztikus nyári konyháját vagy egy luxus párizsi penthouse elegáns étkezőjét képzeljük el ezek mellé, a hangulat és az egyediség garantált. Mini sorozatunk következő részében Franciaországba repítünk Titeket, ahol arra keressük a választ, mitől olyan tökéletesen elegánsak még a legapróbb falusi házak konyhái is.

Franciaországon keresztül utazva, bejárva a különböző régiókat nem csak az éghajlati adottságok és a táj változik, hanem a helyi kultúra, a szokások és ezzel együtt a lakberendezés is. A szomszédos országok hatásai és az ott élők sokszínűsége miatt a franciák szeretik a stílusok keveredését, otthonaikban pedig gyakran találkozik egymással a lazaság és az elegancia, az egyszerűség és a túlzó, már-már tolakodóan hivalkodó stílus. Nincs ez másként a konyhákban sem, ahol a hagyományos, általunk megszokott európai stílus helyett minden olyan “franciás”. 

A provence-i, azaz a francia vidéki stílus semmihez sem hasonlítható és egyből felismerhető; az ilyen konyhákban az elegancia találkozik a funkcionalitással, a pasztell árnyalatokat kombinálják természetes, meleg színekkel, rengeteg a vágott virág vagy a levendula, zsalugáteres ablakok vannak és óriásiak az étkező asztalok. Pont úgy kell elképzelni, ahogy a filmekben is láthatjuk, ezek a konyhák tökéletes helyszínt biztosítanak nagy családi találkozókhoz vagy meghitt, romantikus borozgatásokhoz. A konyhabútorok alapvetően a klasszikus vonalat képviselik, azonban egyaránt tartalmaznak modern és country stílusú elemeket is, főleg azoknál a földszinti konyháknál, ahol gyakran az ablakok helyett is ajtók vannak. Az év nagy részében viszonylag kedvező időjárás miatt a teraszok kinti szobaként is funkcionálnak, ahol az étkezések nagy része is zajlik.

Konyhatörténet

A konyhákban a fából készült bútorok és a régi berendezési tárgyak kopott eleganciája adja meg az alaphangulatot, amelyek általában több generációt kiszolgált darabok, családban öröklődnek vagy a bolhapiacról kerülnek be a helyiségbe. Gyakoriak a kovácsoltvas kiegészítők és a világos, pasztell színű (homok, világoskék, bézs, olívazöld vagy levendula színű) kisbútorok is. A konyhában a tálalószekrény, a hatalmas tömörfa asztal és a kőből készült kandalló a legjellemzőbb berendezési elem, melyeket kézzel készült, természetes, natúr színű textíliákkal tesznek még hangulatosabbá. A növények közül ritkábbak a zöld szobanövények, inkább friss levendulával vagy mezei virágokkal dekorálják a helyiséget.

Ugyanezek az elemek láthatók az elegancia hazájában, Párizsban is, azonban sokkal finomabb, letisztultabb és kevésbé vidékies formában. A francia nagyvárosi konyhákban a múlt hagyományai és a jelen modern elemei keverednek; klasszikus fa parketta, nagy belmagasság, díszlécek, üvegfelületek, modern konyhai gépek és hagyományos dombor motívumok. Mindezt az ún. “parisian chic” stílus fogja össze, ahol a különböző korú és anyagú tárgyak, bútorok hasonló színárnyalatokkal teszik egységessé az összképet. Alapvetően a fehér szín dominál, azonban nagyon gyakori a fekete-fehér elemekkel való játék, valamint a pasztell és az üvegfelületek keveredése is. Gyakorlatilag mindegy, milyen stílusú, milyen korból származó bútort használnak, a franciák az összhatást nézik; ha szerintük esztétikus, akkor tökéletes.

Konyhatörténet

Párizs a fény városa, így a francia fővárosról elnevezett konyha stílus kapcsán nem szabad megfeledkezni a fényes felületekről, a csillogásról, aranyozásról vagy a kristályos, ezüstösen csillogó anyagokról sem. A konyhákra és a lakótér többi részére is jellemzőek a hatalmas, díszes csillárok, azonban a világítást sosem viszik túlzásba. A “kevesebb több” elvét alkalmazva alig van olyan konyha Franciaországban, ahol például hazánkhoz hasonlóan szinte minden sarokban találunk egy-egy spot vagy led lámpát. Gyakoriak az antik képkeretek és a tükrök, az sem zavarja őket, hogy egy modern konyhában ezek egyáltalán nem passzolnak a korszerű gépekhez, rozsdamentes acél felületekhez.

Bármilyen francia konyháról is van szó, összességében elmondható, hogy meleg pasztell színek jellemzik (vidéken ezt főleg fa-, a nagyvárosokban pedig üveg anyagokkal egészítik ki), a hangsúly pedig mindig a részletekben van. Szükség van egy-egy nagy, feltűnő darabra is, sok fényre, tükrökre, üveg dísztárgyakra. Az antik bútorok természetes fából készülnek és tökéletesen harmonizálnak a modern technológia funkcionális megoldásaival, a konyhapult legtöbbször csiszolt márványból vagy természetes kőből készül, a francia konyha központi eleme pedig az étkező asztal.

Ha megtetszett a francia stílus, ha vágysz a luxus érzésére vagy csak egy kicsit szeretnéd feldobni konyhádat, keress minket, mi mindenben segítünk. Ha pedig maradnál az általunk megszokott, klasszikus vonalon, kövesd bejegyzéseinket, hogy semmiképp se maradj le mini sorozatunk következő epizódjáról, a szinte mindenki által kedvelt, minimalista stílusú skandináv konyhákról!