Őrült színkombinációk a mexikói konyhákban

Mini sorozatunk folytatásaként az Egyesült Államok után most délebbre kalandozunk és a mexikói konyhák vidéki, barátságos, színes világát mutatjuk be Nektek. Az európai szemmel nézve már-már egzotikus építészeti elemekben gazdag országban az éttermek, kisebb vendéglátóhelyek is egyedi stílusban, élénk színekben pompáznak, de ha igazi autentikus mexikói “konyha-élményre” vágyunk, térjünk be egy-egy helyi konyhába – a falak tényleg mesélni tudnának… 

Mexikó tájképét, éghajlatát és történelmét tekintve is igen változatos, melynek nagy múltú, sokarcú építészeti stílusában a formák és az élénk színek egymástól elválaszthatatlanok és nem csak a fügekaktuszairól is ismert ország épített környezetét, hanem identitását és imázsát is meghatározzák. 

A mexikói stílusú konyha belső kialakítását élénk és gazdag színek jellemzik, mint például a citromsárga, a terrakotta, az indigó, az élénk karmazsin, a kék, a zöld, a narancs és a lila, melyeket színes csempékkel és fa elemekkel, valamint különböző textilekkel egészítenek ki. A mexikói szellemben kialakított belső teret különleges melegség jellemzi, mivel a fát nemcsak dekorációs elemként, hanem bútorként is használják. A praktikus és tartós fenyőbútorok (matt és csiszolt) mellett sok esetben jelen van a kicsit durvábban megmunkált, látványos erezetű tölgy, azonban ezek teljes mértékben használati tárgyként funkcionálnak.  Nem ritka, hogy ezek a bútorok a gyakori eső ellenére is kikerülnek a verandára vagy a nyári konyhába,  ami az ottani őshonos növényzettel együtt igazi latin-amerikai hangulatot teremt. A fonott, ám elegáns bútorok a mexikói dekorációban igen gyakoriak, a székeket és asztalokat pedig hagyományosan fából készült deszkákból és festett bőrből készítették és készítik a mai napig.

Konyhatörténet

A mexikói stílust hangsúlyozza a rengeteg textil (kanapé és padló párnák, ágytakarók és szőnyegek hagyományos díszekkel, szivárvány függönnyel), mindez gazdag színekkel, élénk csíkokkal és hagyományos etnikai mintákkal jelenik meg. A mexikóiak nagyon vallásosak, így a szabad falfelületeket rendszeresen dekorálják különböző vallási jelképekkel, szobrokkal is. 

A piros chilit ábrázoló plakátoknak is jelentős szerepük van a konyha kialakításában, általában központi helyet foglalnak el vagy az étkező asztal közvetlen közelében kapnak helyet. Hasonlóan komoly szerepet töltenek be a különböző, általában azték elemekkel (hullámos vonalakkal, cikk-cakkal, spirálokkal) díszített tükrök vagy festmények is. Nagyon sok a kézzel festett kerámia, a kovácsoltvas (fogantyúk, csaptelepek), a rattan kiegészítő, a színes cserép tál és kancsó, valamint számos helyen megtalálhatóak a többszínű lámpaernyők, a színes üvegtermékek és ólomüveg ablakok is. A mexikói stílust a redőnnyel ellátott ablakok jellemzik, melyeket egyszerű, festékkel festett fa keretekkel tesznek még hangsúlyosabbá.

A mexikói konyha egyik számunkra talán legérdekesebb része az a konyha melletti kis helyiség, mely méretét tekintve nem igazi étkező, azonban mégis a családi étkezések színhelye; általában a tornácra vagy az udvarra nyílik, hogy minél több természetes fény jusson be. Az itt található asztalon zajlanak mind a konyhai előkészületek, mind az étkezés és a helyhiány ellenére gyakran található itt egy kis fiókos találó is, ahol elvileg az étkészleteket, evőeszközöket tartják, gyakorlatilag azonban mindent és mindent is – a mexikói konyhák nem a rendről híresek.  

Mexikó szegény ország, ahol óriási szakadék van az átlagemberek és a jómódú, tehetős réteg között – ez otthonukon, konyhájukon is jól látszik. Az egyszerűbb, vidéki házak konyháira a fentieken kívül az is jellemző, hogy kevés gép, konyhai berendezés található, nagyjából egy óriási serpenyőt használva bármit el tudnak készíteni. Ezzel szemben a gazdag nagyvárosi vagy üdülő övezeti villákban a mexikói stílus nem csak a színekben, hanem a felesleges dolgok felhalmozásában is megmutatkozik, rengeteg kiegészítővel, konyhagéppel együtt. A legmodernebb házakban pedig gyakran a lehető legszokatlanabb módon keveredik a tradicionális és az ultramodern stílus. Fontos és mindenképpen érdekes az is, hogy a mexikói sorozatokból ismerős konyhai személyzet a valóságban is ilyen konyhákban dolgozik, egyenruhában, tényleg úgy, ahogy azt a képernyőn láthatjuk.

Ha megtetszett a mexikói konyhák világa, ha boldogan elképzelnéd magad valami hasonlóban vagy csak ihletet kaptál a konyhafelújításhoz, keress minket, örömmel segítünk valóra váltani elképzeléseidet. Mini sorozatunk következő részében pedig átevezünk majd a Csendes-óceánon és bepillantunk Japán minden részletében kihasznált, egyszerű és praktikus konyháiba.