“Ahány nép, annyi szokás” – vajon a konyhában is?

Nem, most nem a helyi ízekre, különlegességekre és speciális fogásokra gondolunk, hanem a bútorokra, a konyhai berendezésekre, az országonként eltérő dizájnra és a hangulati elemekre. Vajon Amerikában is népszerű az amerikai konyha? Mexikóban tényleg minden szőtt és színes? A japán bútorok alacsonyabbak, a franciák lakberendezésben is elegánsak, a skandinávok praktikusak, a görögöknél pedig csak a kék és a fehér dominál? Hatrészes mini sorozatunkban most különböző nemzetek konyhabútorait és azok érdekességeit vesszük górcső alá.

1. rész – USA

Vajon Amerikában is népszerű az amerikai konyha?

A konyha lakásban (és az életünkben) betöltött szerepe az utóbbi években hatalmas változásokon ment keresztül – nem csak Európában. Míg korábban kizárólag a főzéshez használt munkaterületet jelentette és a lakás egyik szegletében volt eldugva, napjainkban az otthon lelkeként, a családi élet központjaként tartjuk számon. A kétezres évektől kezdve hazánkban és Európa-szerte is egyre inkább elterjedt az ún. amerikai konyha, ahol vagy simán kiveszik a falat a nappali és a konyha közül vagy alapból úgy építkeznek, hogy a két helyiség gyakorlatilag egyben van.

Mint mindennek, az amerikai tipusú konyhának is számos előnye és hátránya van; egyrészt sokkal tágasabb, világosabb teret kapunk, főzés közben sem kell kivonni magunkat a család életéből és szemmel tarthatjuk a gyerekeket is. Másrészt azonban könnyen zavaró lehet, ha mindenki egy légtérben tartózkodik, valamint sokkal nehezebb szellőztetni, megóvni a nappalit a kellemetlen szagoktól. 

Konyhatörténet

Az Egyesült Államokban szintén kedvelt az amerikai konyha, ám korántsem mindenhol. Alapvetően a családcentrikus amerikaiak szeretnek mindent együtt csinálni, így a konyhák általában hatalmasak, mindig rendben vannak, konyhaszigetesek és óriási étkezőasztal van a nappali és a konyha között – legalábbis a filmekben. A valóságban sokkal árnyaltabb a kép; a családi házakban többnyire tényleg amerikai konyha van óriási konyhaszigettel, ami mellett megjelenik a szintén a mozivászonról ismert “hátsó ajtó”, mely némiképp megnehezíti a bútorozást. Nem ritka egyébként, hogy társasházi lakásokban is megtalálható ez a bizonyos ajtó, ami általában a bejárat melletti folyosóra nyílna, ha használnák (többnyire vagy be van falazva vagy le van zárva). A kisebb lakásokban általában külön helyiségben van a konyha és egy ún. átadó ablakon keresztül kapcsolódik a nappalihoz. Szeparált, de mégsem, központi szerepe van, mégis kicsit le van választva a lakás többi terétől.  

Konyhai stílus tekintetében az amerikai kontinens északi része nagyon vegyes; egyaránt megtalálható a vidéki country stílus, de a modern, klasszikus vagy kortárs irányzat is jelen van a lakberendezésben. Érdekesség, hogy nagyon sok amerikai háztartásban a letisztult, skandináv stílus dominál, hiszen ott is elérhető az az ismert svéd bútoráruház, ahol viszonylag jó áron lehet beszerezni a szükséges elemeket. Jellemző az amerikaiakra az is, hogy egyáltalán nem foglalkoznak konyhájuk megjelenésével és az régi, szedett-vedett bútorokból áll.

Európai szemmel nézve sok minden hatalmasnak tűnik az USA-ban, nincs ez másként akkor sem, ha például ránézünk egy hűtőszekrényre vagy egy tűzhelyre. Ha magasságban nincs is lényeges különbség, szélességben mindenképp, mivel az amerikai berendezések átlagosan másfélszer olyan szélesek, mint amit mi itt Európában megszokhattunk. Emellett gyakran előfordul, hogy a konyhákban két sütő van; ennek részben vallási okai lehetnek (pl. nem készítik egy helyen a húst a zöldségekkel), másrészt praktikusan így egyszerre sülhet pl. hálaadáskor órákon át a pulyka és valamilyen sütemény a másik sütőben.

Tipikusan amerikai dolog, hogy a konyhai mosogatóban van egy ún. “garbage disposal”, magyarul “konyhamalac”, ami egy késes technológiával felaprítja és ledarálja a mosogatóba kerülő hulladékot, mint például a tojás-, gyümölcs- vagy zöldség héját, ételmaradékot. Fontos számukra a környezettudatosság, a hulladék megfelelő tárolása és kezelése, ezért a legtöbb helyen szelektíven gyűjtik a szemetet. 

Az amerikai konyhás lakások a nagy gépekkel, bútorokkal és nagyobb térrel szabadságérzetet adnak, valamint az sem marad le a családi életről, aki éppen végzi a konyhai munkákat. Az ételek tálalása is könnyebb, a nagyobb helyiségeket pedig nem csak a filmekben dekorálják; az amerikaiak igen nagy hangsúlyt fektetnek az ünnepekre, amikor lakásukat, házukat is díszbe öltöztetik. A hatalmas rend azonban maximum a filmvásznon létezik, mivel az amerikai nép nem a rendmániájáról híres… 

Mini sorozatunkat folytatva az amerikai kontinensen maradva, azonban délebbre kalandozva legközelebb a mexikói konyhák színes világát mutatjuk majd be, azonban addig is szívesen segítünk itthoni konyhátok megtervezésében, felújításában, a konyhabútor gyártásában és beszerelésében. Személyre szabott ajánlatért keressetek minket!