7+1 tipp a tökéletesen tiszta konyháért

Manapság minden a fertőtlenítésről és a higiéniáról szól, azonban fontos megjegyezni, hogy bizonyos helyiségekben nem csak a vírusos időszakokban van komoly jelentősége a tisztaságnak. Ilyen a konyha is, ahol az elő- és utómunkák, valamint az egyes étkezések előtt és után is folyamatos tisztításra van szükség, nem beszélve arról, hogy itt tároljuk az ételkészítés alapanyagait, valamint a különböző maradékokat is. A maximális higiénia eléréséhez olvasd el tippjeinket!

A csapból is az folyik, hogy mennyire fontos a rendszeres és alapos kézmosás, a folyamatos fertőtlenítés. Otthonunkra is érdemes kiemelt figyelmet szentelni a takarítás terén, nem csak akkor, amikor világjárvány van… A fürdőszoba és a konyha különösen kedvelt helyiség a kórokozók számára, főleg manapság, amikor többet vagyunk otthon, mert esetleg home office-ban dolgozunk vagy online oktatásban veszünk részt. A lehetséges lezárások, karanténok idején pedig még az is szinte egész nap a konyhában lógott, aki korábban nem nagyon tette be oda a lábát – érdemes tehát kiemelt figyelmet fordítani a konyhai higiéniára.

1. A takarítás során először mossuk le a meglévő felületeket, majd min. 70%-os alkoholtartalmú fertőtlenítőszerrel rendszeresen és alaposan fertőtlenítsük le őket. Fontos, hogy ne csak a munkalapokat, hanem a vágódeszkákat, a mosogató környékét, a hűtő- és szekrényajtókat, valamint azok fogantyúit is- akár naponta többször. Takarítás során egy papírtörlővel töröljünk minden felületet teljesen szárazra, hiszen a nyirkos, nedves helyek kedveznek a baktériumok elszaporodásának. 

konyhai csempe

2. A mosogatórongyokat, konyharuhákat rendszeresen cseréljük és mossuk ki, egy-egy mosogatószivacsot semmiképp se használjunk egy hétnél tovább. Figyeljünk oda a mosogatóra is, amennyiben nincs mosogatógépünk, a mosogatót folyamatosan tartsuk szárazon és az elmosogatott edényeket, evőeszközöket is gyorsan töröljük meg. A vízkő maradványokat vízkőtisztítóval töröljük át rendszeresen, a lefolyó körüli barna elszíneződést pedig könnyedén eltávolíthatjuk, ha kevés mosószert forró vízzel felöntünk, és a lefolyónál állni hagyjuk. Ha utóbbi  eldugul, kíméletes és fertőtlenítő hatású lefolyótisztító szerrel hatékonyan léphetünk fel a dugulás ellen.

3. Néhány olyan területről sem szabad megfeledkeznünk, mint amilyen például a szemetes. Érdemes fedeles szemetest és bele zsákot használni, hogy minimalizáljuk a kellemetlen szagokat, majd amikor kivesszük a szemetet, áztassuk be a kukát fertőtlenítő folyadékba, majd mossuk el azt.  

4. Az elektromos eszközök tisztán tartása szintén napi feladat, hiszen általában a legtöbb kisgépet nap, mint nap használjuk (pl. kenyérpirító, botmixer, kézi habverő, stb). A nagyobb gépeket (pl. mikrohullámú sütő, mosogatógép, stb.) természetesen se nem életszerű, se nem szükséges, hogy minden használat után kitakarítsuk, azonban érdemes ezekre is kellő alapossággal és heti rendszerességgel odafigyelni. 

5. A konyhai járólapot ne csak porszívózzuk, hanem minden esetben mossuk is fel – akár kétszer is, valamint figyeljünk a fugába került szennyeződések eltávolítására is, 

6. A hűtőszekrény tisztántartása a benne tárolt nyers és főtt ételek miatt kiemelt jelentőséggel bír, azonban ne feledkezzünk meg a mélyhűtő rendszeres fertőtlenítéséről se. 

7. A sütőben lévő foltokat érdemes kevés vízzel felönteni, majd mosogatószeres vízzel áttörölni, a beégett foltokat pedig kenjünk be mosogatószeres vízzel, majd 50 fokos sütőben hagyjuk állni, hogy felpuhuljon. A tepsiket, sütőformákat is mosogatószeres vízzel tisztítsuk. 

7+1. Azt reméljük mondanunk sem kell, hogy minden gyümölcsöt, zöldséget mossunk meg, mielőtt felhasználjuk. Az ételmaradékokat, felesleges nyersanyagokat jól zárhatóan, becsomagolva dobjuk a szemetesbe és lehetőség szerint semmiképp ne hagyjuk ott állni napokig.

Egy konyhába belépve egyből látszik, hogy annak használója mennyire tartja azt rendben, azonban egy látszólag tisztának tűnő konyha is lehet elhanyagolt és koszos, ahol könnyen elszaporodhatnak az egészségre ártalmas kórokozók. A konyhát higiénikusan tisztán tartani csak rendszeres és alapos takarítással és fertőtlenítéssel lehet. Természetesen a rendezett tárolás is sokat segíthet a higiénia fenntartásában – ebben segítségedre lehet Hogyan legyünk úrrá a konyhai káoszon? című blog bejegyzésünk is, de amennyiben új, rendszerezett tárolásra és könnyen tisztán tartható konyhabútorra van szükséged, keress minket elérhetőségeink bármelyikén