Hogyan legyünk úrrá a konyhai káoszon?

A mai rohanó világban rengeteg időt spórolhatunk meg azzal, ha konyhánk rendszerezett, jól átlátható; nem csak élvezetesebbé, de sokkal biztonságosabbá is válik a sütés-főzés, ha mindennek megvan a maga helye, könnyen megtalálható és minden kézre is esik. Néhány tárolási, rendszerezési ötlettel most mi is segítünk Nektek, hogy még véletlenül se alakuljon ki káosz a konyhában.

Konyhánkat minden nap használjuk, sok időt töltünk benne, ezért különösen fontos, hogy az ott tárolt eszközök könnyen, gyorsan és kényelmesen elérhetőek legyenek. A konyhai logisztika titka az, hogy a főzéshez használt lábasokat és serpenyőket a tűzhelyhez és a sütőhöz közel, a vágódeszkákat, késeket, különböző konyhai edényeket és tálakat pedig a munkalap környékén helyezzük el. Fontos, hogy kézre essenek ezeken kívül a fűszerek, a tartós élelmiszerek, olajok, az evőeszközök, a konyhai kisgépek, robotok, tálcák, szalvéták és fóliák is. 

A konyhai munkalap már első ránézésre sokat árul el annak használójáról; ha az rendezett, tiszta, nincs tele mindennel, valószínűleg a konyha többi része is rendben van. Ha azonban a kis gépektől kezdve a fűszereken át a tányérokig minden össze-vissza van, jogosan merülhet fel bennünk az igény a rendrakásra. 

Érdemes tehát a pulttal kezdeni a konyhában való rendrakást, onnan mindent a megfelelő helyre elpakolni. Ezután jöhet a rendszerezés többi része, amikor is a mindennap használt eszközöket csoportosítva, egymástól nem túl messze helyezzük el. Ehhez megfelelően kialakított, praktikus konyhaszekrényre van szükség, amiben valóban ott lehet tárolni a dolgokat, ahol használjuk. Ha kisebb konyha áll a rendelkezésünkre, jól jöhet egy-egy polcos, gurulós szekrény is, melyet könnyen betolhatunk például az étkező asztal alá. 

konyhai csempe

Ha meglévő konyhánkat szeretnénk könnyebben átláthatóvá tenni, erősen ajánlott szelektálással kezdeni, megszabadulni a felesleges, régi, már nem használt dolgoktól. Ne, azokat se tartsuk meg, amik “jók lesznek még valamire”. Amennyiben most állunk neki új konyhánk tervezésének, alaposan mérlegeljük a lehetőségeket és gondolkodjunk jó előre, hogy mindennek legyen helye, minden az elképzeléseinknek és a konyhai szokásainknak megfelelően nézzen majd ki – természetesen praktikus szempontok figyelembe vétele mellett.  

Nagyon fontos, hogy a konyhabútorunk ne csak esztétikus, de jól kihasználható legyen – belül is. Bár nagyon hasznos, tipikus “mindent elnyel és úgysem látszik” terület a konyhai alsó sarokszekrény. Ahhoz, hogy kellően kihasználjuk a benne lévő teret érdemes forgó kosarat  használni, mellyel minden itt tárolt eszköz könnyen elérhetővé válik. Hasonlóan rendezetlen tud lenni a mosogató alatti szekrény is, melyet különböző polcok beszerelésével tudunk kihasználhatóvá tenni. Minden mélyebb fiókba, hátsó szekrénybe érdemes mozgatható, áthelyezhető, könnyen hozzáférhető, egymástól jól elkülöníthető dobozokat vagy rattan tárolókat tenni és ebbe helyezni a ritkán használt eszközöket, régebbi műanyag dobozokat, stb. 

Nem szabad megfeledkezni a hűtőszekrényben való tárolásról sem. Ahhoz, hogy elkerüljük, hogy ételeink szavatossága lejárjon és ki kelljen dobni őket, itt is ajánlott a rendszerezés. Műanyag dobozokba, felcímkézett tároló rekeszekbe csoportosítsuk az ételeket azok lejárati ideje alapján, hogy tudatosan gondolkodva elkerüljük a pazarlást, hogy bármit ki kelljen dobni, arról nem is beszélve, hogy egy könnyen átlátható hűtőszekrényben nem keresgélünk sokáig, így annak ajtaja sem lesz sokáig nyitva.  

Amennyiben gyerekek is megfordulnak a konyhában, borítékolható a káosz. A rendezettségnek az esztétikumon és praktikusságon túl azonban a biztonság tekintetében is komoly jelentősége van, hiszen ügyelni kell például arra, hogy a kések, éles eszközök számukra semmiképpen se legyenek elérhetőek. Ha az olyan tálakat, fakanalakat, evőeszközöket, műanyag poharakat, amiket ők is használnak, könnyedén elérnek és használni tudnak, már akár egészen kicsi korban megszerethetik a konyhai sürgést-forgást. 

Természetesen még a legpraktikusabban megtervezett konyhával is előfordulhat, hogy egy-egy hosszabb konyhai sütés-főzés után úgy néz ki, mint ahol bombát robbantottak. Ebben a helyzetben is sokat segíthet átlátni a káoszon, ha egyébként mindennek megvan a maga, könnyen elérhető helye – így könnyebb elpakolni is. 

Rendszerezésben, ötletelésben vagy saját elképzeléseitek megvalósításában is tudunk segíteni – személyre szabott, egyedi ajánlatért forduljatok hozzánk bizalommal!