Légy te is a konyhai tárolás mestere!

Akár már meglévő konyhádat alakíttatod át, akár teljesen új konyhát rendezel be, a kérdés mindenképp adódik: nyitott vagy zárt szekrényeket válassz a konyhai tároláshoz? Ebben igyekszünk most egy kis segítséget nyújtani, hogy te is a tárolás mestere lehess a saját konyhádban.

Ahány ház, annyiféle háztartás, de egy dologban biztosan hasonlítunk: mindnyájan igyekszünk úgy berendezni a konyhánkat, hogy az ott lévő dolgokhoz a lehető leggyorsabban, legkönnyebben, legpraktikusabban hozzájussunk, és még stílusos is legyen a végeredmény. Ezáltal a konyhánk nemcsak a házimunka mindennapos színtere lehet, hanem akár egy dizájnos felnőtt játszótér is.

Azt pedig talán mondanunk sem kell, hogy mind a praktikum, mind pedig a szépség szempontjából elég lényeges, hogyan tároljuk a konyhai holmikat, eszközöket – fontos, hogy a megfelelő tárolókat szereltesd be, legyen szó nyitott polcokról vagy ajtókkal záródó szekrényekről. Hogy melyiket pontosan mikor érdemes választani, abban szeretnénk most egy kicsit segíteni.

Konyhai tárolás

Nyitott polcok vs. zárt szekrények
Már nemcsak külföldön, hanem itthon is egyre nagyobb divat nyitott polcokat szereltetni a konyhába, és ezek segítségével megoldani a tárolást. Tény, hogy nagyon ízléses és látványos megoldások születhetnek nyitott polcok segítségével, hiszen ez a tárolási mód több teret ad a kreatívoknak és a dizájn szerelmeseinek. Közszemlére teheted a Nagyitól örökölt táladat, a legszebb tányérjaidat vagy dekorációs elemeidet is.

Viszont sajnos hátránya is van: sokkal gyakrabban kell áttörölnöd a lerakódó por miatt ezeket a holmikat, mintha zárható szekrényben tartanád őket. Illetve, ha a konyhapult vagy a tűzhely fölé szeretnél ilyen nyitott polcot, akkor más jellegű foltokkal, például zsírpacákkal is számolj.

Az ajtókkal záródó szekrények ellenben nagyobb védelmet jelentenek a konyhai eszközöknek a portól és más szennyeződésektől, illetve ezek aztán tényleg mindent elnyelnek, a lábasoktól a régi étkészleteden át a mosogatógép-tablettákig. De a hátrányuk is éppen ez lehet: ha nem alakítasz ki egy átgondolt, jól átlátható rendszert kisebb tárolóegységek (forgós tárolók, rattan kosarak, felcímkézett dobozok, stb.) bevetésével, akkor rövid időn belül káosz alakulhat ki a konyhádban.
Ide linkelhetjük ezt a jó kis bejegyzést is pl: https://nanokonyha.hu/2022/02/22/hogyan-legyunk-urra-a-konyhai-kaoszon/

Üveg vagy tejüveg?
A Nagymamád nappalijából már jól ismert vitrines megoldást alkalmazhatod a konyhádban is, és miért is ne tennéd, hiszen az előző két tárolási mód keverékét nyerheted vele – szerencsére az előnyeikkel együtt. Vagyis úgy helyezheted a középpontba a legszebb konyhai dolgaidat, hogy azokat közben védi is egy üvegajtó a környezeti hatásoktól. Ne feledd, hogy ez a megoldás is átgondolást és szépérzéket igényel. Ha csak beledobálsz mindenfélét, akkor nem lesz mutatós.

Tipp: ha a teljesen átlátszó üveg zavarba hoz, és inkább csak sejtetnéd, mi minden van a szekrényedben, válassz tejüveget az üveg helyett. Különleges és elég hangulatos megoldás például a borospoharak, illetve palackok tárolására.

Ne feledd: egy szuper konyha megkönnyíti a hétköznapokat és örömtelivé teszi azokat a perceket, amiket a házimunka miatt ott töltünk. Ehhez pedig nélkülözhetetlen, hogy a konyhai tárolás jól legyen megtervezve és kivitelezve. Ha a fejedben már összeállt, milyen legyen a Te álomkonyhád, de még nem tudod, hogyan állj neki a megvalósításnak, akkor keress minket bizalommal! A tervezéstől a beszerelésig mindenben szívesen segítünk.