Hogyan alakítsunk ki szabadtéri konyhát kertünkben?

Akik szeretnek a szabad ég alatt főzőcskézni és hatalmas kerti partikat tartani, minden bizonnyal gondoltak már arra, milyen lenne egy saját, hangulatos szabadtéri konyha. Még a jó idő beköszönte előtt szeretnénk néhány inspiráló ötlettel szolgálni arra vonatkozóan, hogy hogyan érdemes egy kültéri konyhát kialakítani. 

Közeledik a tavasz, egyre hosszabbodnak a nappalok, melegszik az idő, csicseregnek a madarak és egyre többször jutnak eszünkbe azok a szabadban töltött nyári esték, a kerti grillezések a szomszédnál, a bográcsozás a kempingben vagy egy meghitt borozás a teraszon. Bár hazánkban a szabadtéri főzésnek régre visszanyúló hagyományai vannak, lássuk be, egy átlagos kert a szalonnasütésen kívül nem sok mindenre alkalmas. Külföldön egyre nagyobb divat egy jól felszerelt kültéri konyha, ahol a bentihez hasonlóan tűzhely vagy kemence, mosogató, munkapult, hűtő és kerti grill is megtalálható, hiszen a kerti sütögetés, főzőcskézés akkor tud igazán szórakoztató lenni, ha minél többen részt vesznek benne és igazi társasági élménnyé válik – ehhez azonban hely kell.

A hagyományos, épületen belüli konyhákhoz hasonlóan a szabadtéri konyha is alapos tervezést és előre gondolkodást igényel, azonban a benti funkcionalitásával ellentétben itt a legfontosabb talán a kényelem. Érdemes a benti konyha közelében kiépíteni a kinti konyhát, hiszen számos konyhai eszközt, kisgépet vagy kiegészítőt bent fogunk tárolni. Mindenképpen javasoljuk, hogy úgy alakítsuk ki a helyét, hogy az mind az ételkészítéshez, mind annak elfogyasztásához megfelelő legyen, valamint figyeljünk az áram- és vízkiállások, valamint a konnektorok megfelelő kiépítésére is. A kerti konyha akkor igazán kihasználható, ha bármilyen időjárási körülménynek megfelel; érdemes tetőt is terveztetni, hogy egy-egy nyári zápor miatt ne kelljen mindent gyorsan összepakolni.

Nagyon fontos a megfelelő anyaghasználat, hiszen a szabadba szánt konyhának ellen kell állnia az időjárás viszontagságainak, így például fa helyett előnyösebb a kő vagy a gránit (a munkalapot mindenképp érdemes tömör, időtálló gránitból készíteni). Hasonlóan körültekintőnek kell lennünk a konyhai gépekkel, berendezésekkel is, figyelni kell rá, hogy ezek minden esetben kültéri használatra készüljenek, hiszen például a közvetlen napsugárzás vagy a magasabb páratartalom kárt tehet bennük. Minden kültéri elemre érdemes kiterjesztett garanciát vásárolni, ami ugyan adott pillanatban költségesebb, hosszú távon azonban minden esetben megtérül. Olyan modelleket válasszunk, ami az adott országban is rendelkezik szervizzel, valamint megfelel minden szabványnak és követelménynek – sok esetben a lakópark vagy közösség szabályait is érdemes figyelembe venni. 

Ha kinti konyha kialakításán gondolkodunk, semmiképp se dobjuk ki régi, lecserélendő berendezéseinket, eszközeinket, mert bár természetesen lehet új bútorokat venni, egy-egy régi vagy felújításkor lecserélt elem tökéletesen alkalmas lehet szabadtérre, sőt újrafestve, kicsit átalakítva akár igazi vintage stílusú részként is funkcionálhat a kertben.

A szabadtéri konyhában különösen nagy hangsúly kerül az étkezőre és az ehhez kapcsolódó ülősarokra is. Érdemes nagyon kényelmesre és otthonosra tervezni, hiszen optimális esetben, ha az időjárás is engedi, tavasztól őszig ez a terület szolgál majd élettérként. Ha kisebb hely áll rendelkezésünkre, a munkalap meghosszabbításaként akár egy bárpultot is kialakíthatunk, ami a helytakarékosság mellett remek helyszín lehet egy meghitt esti borozáshoz is. 

Milyen további előnyei vannak a kerti konyhának a hagyományos bentivel szemben?

  • nem lesz sosem ételszag, mindig jól szellőzik
  • növeli az ingatlan értékét 
  • grillezéssel egészségesebb ételek készítésére is van lehetőségünk 
  • több vendég befogadására alkalmas, ezáltal sokkal szórakoztatóbb
  • könnyebb egy igazi konyhakertet létrehozni (pl. rozmaring, bazsalikom, oregano, menta, zsálya)
  • energiatakarékosabb (világosban nem kell lámpát használni, ill. könnyebb napelemet kiépíteni) 
  • kevés polc és tárolóhely is elég
  • akár olcsóbb hangulatvilágítással és kültéri dekorral is feldobhatjuk 

Bármilyen kinti konyhánk is van, egy dolog biztos; akkor lesz tökéletes, ha örömünket leljük benne, ha a család és a vendégeink számára is különleges alkalmat teremt a közösségi kikapcsolódásra és ha egyedi igényeinknek megfelelően készül el. Keress minket, ha szabadtéri konyhában gondolkodsz, a tervezéstől kezdve a beszerelésig mindenben szívesen segítünk, hogy kerti konyhád tényleg egy olyan hely legyen, ami tavasztól őszig a kikapcsolódás, a családi élmények és a nyugalom szigete lesz.