Mire figyeljünk a beépített konyhai gépeknél?

Manapság annyi csodaszép, egyedi igények szerint kialakított konyhát láthatunk egy-egy lakásban, hogy azt gondolnánk, nagyon egyszerűen megtervezhetö és kivitelezhető minden. Azonban ahhoz, hogy például a konyhai gépek, berendezések ne össze-vissza helyezkedjenek el, hogy igazán praktikusan és esztétikusan legyenek beépítve, nem árt némi tudatosság és előre gondolkodás. 

A rengeteg praktikus és kényelmi funkcióval ellátott konyhai gépekre azért is van óriási szükség, hogy konyhánk semmiképpen se váljon a kötelező háztartási teendők és az állandó napi feladatok szimbólumává – ezek a berendezések a munka java részét elvégzik helyettünk.

A beépített gépeknek a látványon túl számos előnye is van; nem kell megszakítani a konyhapultot, sokkal nagyobb munkalappal tervezhetünk, valamint a design szempontjából is sokkal szebb összképet kaphatunk. Alapvetően nem annyival drágább ez a megoldás, mint amennyivel jobb az összhatás egy-egy ilyen konyhában, de minden esetben már a tervezés első lépéseknél fontos kitalálni, milyen gépeket és hova szeretnénk beépíteni. 

konyhai csempe

A hűtőszekrény, a mosogatógép, a sütő, a tűzhely, a páraelszívó, a mikrohullámú sütő, esetleg a mosógép szokott elsőre az ember eszébe jutni, amikor beépített gépekről beszélünk. Mindegyik eseteben elsődleges szempont, hogy van-e áramforrás, valamint a sütönél további energetikai szabványoknak is meg kell felelni. A konyhai kisgépeket, mint például a kenyérpirítót, a vízforralót vagy a turmixgépet nem szokás beépíteni, azonban érdemes kitalálni előre a helyüket, hogy később ne csak úgy, szedett-vedetten álljanak a konyhapulton – tervezhetünk külön polccal, sarokelemmel, stb., a lényeg, hogy mindennek legyen saját helye. Érdemes a vezetékeket, a világítás egyes elemeit is elrejteni, beépíteni, hogy azok ne zavarják az összhatást. 

Az alábbiakban felsorolunk pár általános “szabályt”, amire mindig érdemes figyelni a konyhai gépek beépítésénél:

  • a főzési-, étkezési szokásokhoz igazodjanak 
  • egymástól kényelmes távolságra legyenek 
  • a mosogató és a tűzhely ne kerüljön az ablak alá
  • a sütö és a tűzhely ne legyen a hűtőszekrény mellett, ahogy ezek ne legyen közvetlenül a mosogató mellett sem
  • a páraelszívó mindig illeszkedjen a főzőlap méretéhez 
  • biztonságra érdemes törekedni (pl. gáz helyett elektromos főzőlapot érdemes használni)
  • kisebb alapterületű konyhában ajánlott ún. kettő az egyben gépeket használni (pl. alul mosogatógép, felül sütő egyben)
  • manapság egyre több az okos otthon, így érdemes távvezérlésre is alkalmas gépeket vásárolni

A beépített konyhagépek legfőbb előnyei köze tartozik tehát a maximális helykihasználás, a nagyobb munkafelület, a komolyabb konyhai műveletekben való “közreműködés”, valamint megjelenésükben is sokat adnak a konyha stílusához, egyedi stílusjegyeihez, hogy tökéletes legyen az összhatás. Amennyiben van elképzelésed álomkonyhádról, keress minket bizalommal! A tervezéstől kezdve a gyártási folyamatokon, szállításon át a beszerelésig mindenben tudunk segíteni.