Jó munkához, jó konyhához idő kell

Megterveznéd álmaid konyháját vagy éppen felújítanád a régit? Egyik sem könnyű és egyáltalán nem gyors folyamat, hiszen a tökéletes konyha kialakításához számos tényezőt kell figyelembe venni, mint például annak mérete, felszereltsége és funkciói. Szerintünk az ideális konyha minden esetben egyedi és személyre szabott, saját szokásaidhoz igazodik, ezáltal annak felmérése, tervezése, gyártása és beszerelése általában több hónapot is igénybe vesz – lássuk, miért.

Minden konyhatervezés és felújítás felméréssel kezdődik. Miután megálmodtuk, mit is szeretnénk pontosan, nagyon fontos, hogy precízen, minden lehetőséget és körülményt figyelembe véve járjunk el a felmérés során, mert ezzel nagyban hozzá tudunk járulni a későbbi munkafolyamatok (gyártás, beszerelés) gyorsításának. Bizonyos esetben, már meglévő nyílászáróknál, radiátoroknál, kiállásoknál a műszaki lehetőségeink viszonylag korlátozottak, azonban egy teljesen új konyha esetén szükség lehet falbontásra, víz-és gáz bevezetésre is. Fontos felmérni, hogy az elektromos hálózat mennyire teherbíró, hiszen ha nagy teljesítményű gépekkel kalkulálunk, számolnunk kell egy esetleges hálózatbővítéssel is – ez mind időigényes feladat. 

Az ideális konyha készítésének egyik legintenzívebb része maga a tervezés. Minél pontosabban tudjuk, mit szeretnénk, annál könnyebb dolga van a kivitelezőnek és annál gyorsabb lesz az egész folyamat. Mi a Nano konyhabútorok készítésénél a személyes beszélgetésben hiszünk, ami után felvázolunk egy szerintünk optimális, minden igényt és praktikumot figyelembe vevő kialakítást, elrendezést, egyeztetjük a stílust, majd elkészítjük a konyha látványtervét. A projekt ezen pontján már érdemes színekkel, formákkal is tervezni, konkretizálni a konyhai gépeket, berendezéseket, megtervezni a bútor elemeit, kiválasztani a munkalapot, tároló helyeket és világítást is tervezni. Mindeközben nagyon fontos dönteni a megfelelő és tartós burkolatokról (járólap, falicsempe, esetleges falburkolati elemek). Az elkészült látványtervek egyeztetése, majd jóváhagyása után indulhat meg a gyártás folyamata.

Konyhatörténet

A gyártás során mindenképp számolni kell az alapanyagok beérkezésének idejével, ami sokszor 4-6 hét is lehet (most a pandémia idején meg akár még több). Bár a gyártási folyamatok a legkorszerűbb műhelyekben, a lehető leggyorsabban történnek, a tökéletes konyhához ebben az esetben is időre van szükség, arról nem is beszélve, hogy az elkészült elemeket csomagolni, és bizonyos esetben már előre összeszerelni is kell. 

Sok esetben lassíthatja a dolgot, azonban feltétlen szükséges lehet a folyamatok közben felmerülő igényekre való azonnali reakció – újratervezni, újragyártani bizonyos elemet, hogy az elkészült bútor, a konyha összes része valóban olyan legyen, amilyennek megálmodtuk – mi ezért is tartjuk nagyon fontosnak a megrendelővel való folyamatos egyeztetést. 

A kivitelezés folyamata bár hosszú, érdemes addig is nézelődni, inspirálódni a dekorációk világából, ötleteket gyűjteni a kiegészítőkhöz, hogy mikor beszerelésre kerül a kész bútor, mielőbb minden a helyén lehessen. A házhozszállítás – amennyiben külsős cég által történik – szintén nem egyik napról a másikra megy, sokszor a logisztika tart a legtovább. Általában onnan, hogy megálmodtuk új konyhánkat, 4-5 hónap is eltelik, mire eljutunk oda, hogy be is szereljék azt. A már fent említett precíz felmérésnek igazán ekkor van jelentősége, hiszen nagyon fontos, hogy minden elem az előzetes tervek szerint, pontosan a helyére kerüljön. 

Ezek alapján láthatjuk, hogy álmaink konyhájának megvalósítása valóban nem pár napos munka, hiszen ebben az esetben különösen érvényesül az a mondás, hogy a jó munkához bizony idő kell. Mi kiegészítenénk ezt azzal, hogy a jó munkához idő és folyamatos kommunikáció is kell, hiszünk benne, hogy a professzionális és minden igényt kielégítő konyhatervezés alapja a megrendelő és a kivitelező közötti megfelelő párbeszéd. Ha szeretnéd, hogy konyhád tényleg olyan legyen, amilyennek elképzelted és szívesen dolgoznál velünk, keress minket itt vagy használd a hamarosan letölthető NANO Konyhatervező Kisokost!