9 népszerű okos konyhai eszköz 2022-ben

Tíz éve azt mondtuk volna, hogy a távoli jövőben biztosan lesznek távirányítós konyhai eszközök, azonban most, 2022-ben ez már korántsem egy futurisztikus gondolat; minden és mindenki kapcsolódik az internethez. A jövő elkezdődött, benne élünk és ha lehetőségünk van megkönnyíteni a saját életünket, miért ne tennénk? Íme egy lista – a teljesség igénye nélkül – kilenc kedvenc okos konyhai eszközünkről.

Az okos konyhák remekül kombinálják a hagyományos műveletekhez szükséges eszközök használatát a legújabb innovációkkal, hogy egyszerűbb és élvezetesebb legyen a konyhában eltöltött idő. A kulcs minden esetben a személyre szabhatóság, hogy minden tetszés szerint beállítható és programozható legyen. WiFi vagy bluetooth kapcsolat, virtuális valóság, okos szenzorok vagy ezek kombinációi már mind elérhetők az okos konyhákban.  

Manapság el sem tudjuk képzelni, hogyan éltünk okostelefonok, okosórák és egyéb okos kütyük nélkül, így elképzelhető, hogy egyszer az okos kávéfőző vagy az okos hűtő is a mindennapjaink részévé válik majd. 

1. Nagy sebességű okos kenyérpirító

Kevés bosszantóbb dolog van, mint az odaégett kenyér – nem elég, hogy egészségtelen, időbe is telik újat készíteni. A forradalmian új, érintőképernyős kenyérpirítón ízlés szerint, magunknak választhatjuk ki a ropogósság szintjét és a szelet pontos méretét is. A legjobb, hogy mindez egy 15 másodperces művelet – innentől kezdve nem kifogás, hogy nem volt időnk reggelizni.

konyhai csempe

2. Hangvezérelt okos csaptelep

A környezettudatosság jegyében, a víz pazarlásának csökkentésre fejlesztették ki azokat az okos csaptelepeket, amelyekkel hangvezérelve tudjuk megtölteni a poharat, palackot. Felismerve a hangunkat és értelmezve a mondanivalónkat pont annyi vizet fogunk így használni, amennyire szükségünk van – hiszen manapság nagyon nem mindegy, hogy a pohár félig üres vagy félig tele van…

3. Okos kávéfőző

Ébredés után a konyhában kóvályogva sokszor gondoljuk azt, hogy bárcsak valaki már megfőzte volna a reggeli kávénkat… Ezzel a hangvezérelt, okostelefonról is irányítható kávéfőzővel ez is lehetséges, előre programozott vagy személyre szabott beállítások közül választhatunk és adhatjuk meg azt az időpontot, amikorra szeretnénk, hogy kész legyen a kávénk – nekünk csak annyi a dolgunk, hogy felébredjünk és megigyuk. 

4. Okos hús-hőmérsékletmérő

Ez a bluetooth-os, led-kijelzős termométer vezeték nélküli kapcsolatot biztosít maga az eszköz és a mobiltelefonunk között és értesítést küld, ha a húsunk eléri az előre beállított, kívánt hőmérsékletet. Egy alkalmazáson keresztül valós időben láthatjuk a hús pillanatnyi hőfokát,  valamint elmenthetjük jól bevált, kedvenc receptjeinket is – ezzel is időt és energiát spórolva.

5. Led-kijelzős okos hűtő

Egy hűtőszekrény mindig több mint egy egyszerű konyhai eszköz; lelke van. Néhány gyártó legújabb innovációjaként elérhetők az olyan, led-kijelzős hűtők is, amiken a belső kamerák segítségével egy kattintással “átláthatunk”. A kijelzőn fényképek, jegyzetek és bevásárló listák is megjeleníthetők, illetve a hűtőben tárolt alapanyagokból készíthető ételekhez recepteket is lehet rajta keresni. Láthatjuk szinkronizált naptárainkat, illetve egyéb otthoni okos eszközünkkel is remekül kommunikál – mindez hangvezérelve is működik, okostelefonunkkal összehangolva pedig értesítéseket küld például az ételek lejárati idejéről is. 

6. Okos konyhai mérleg 

A sütéshez elengedhetetlen a hozzávalók pontos mérése. Sokkal egyszerűbbé és gyorsabbá válik a mérés folyamata ezzel az eszközzel, ráadásul a recepteket sem kell észben tartanunk, mert a mobiltelefonunkon tárolt adatokat könnyedén szinkronizálhatjuk a mérleggel, így biztosan annyit használunk az adott hozzávalóból, amennyire szükségünk van.

7. Okos légkondicionáló berendezés

Ha korábban el voltunk ájulva a távirányítós légkonditól, akkor most biztosan eldobjuk az agyunkat a legkorszerűbb, WiFi-re kapcsolt egységektől, amiket okostelefonról közvetlenül vagy hangvezérléssel is tudunk működtetni, sőt előre is be tudunk programozni, hogy kellemesen lehűtse a helyiséget,  mire hazaérünk. 

8. Intelligens főzőlap

A szép, igényes és modern okos főzőlapra érdemes odafigyelni, könnyen átveszi ugyanis tőlünk a főszakács szerepét. Automata serpenyő-érzékelő, okos eszközről állítható hőmérséklet és idő, valamint egy mobiltelefonos alkalmazás segíti a főzési folyamatokat, ami nem mellesleg kommunikálni tud az egyelőre nem túl gyakori okos serpenyőkkel is.  

9. Okos mosogatógép 

Szintén WiFi-n kommunikál a legtöbb okos eszközzel az automata okos mosogatógép, ami azon kívül, hogy bepakolja az edényeket, nagyjából mindent tud; távolról okostelefonnal vezérelhető és értesítéseket is küld rá, ha pl. kifogyott a mosogatószer vagy vízkőtelenítésre van szükség – mert hát mosogatógép nélkül lehet élni, de minek?

Egy új okos eszköz vásárlása mindig új, addig nem tapasztalt élményt nyújt; nem csak időt takaríthatunk meg, de izgalmas, addig nem megszokott újdonságokat is kipróbálhatunk vele. Ha beépített okos konyhai eszközt szeretnél, de nem vagy biztos benne, milyet és hogy hogy tudod beszerelni a konyhádba, keress minket, ebben is örömmel segítünk – a Te dolgod már csak az, hogy jól érezd magad az új, okos eszközökkel felszerelt konyhádban.