Munkalapokon innen és túl

Miért fontos, hogy megfelelő konyhai munkalapot válasszunk?  Mert egy jó munkalap nem csak praktikus és nem csak a konyhánk alaphangulatát, design-ját határozza meg, hanem bútorunk tartósságának is ez az egyik alapköve.   Maximálisan ellenállónak kell lennie, hogy hosszú távon segítse a konyhában eltöltött munkafolyamatokat. Mai blog bejegyzésünkben segítünk megtalálni azokat a szempontokat, amiket a tervezéskor, választáskor érdemes figyelembe venni.

A konyhai munkalapok kiválasztásakor ma már rengeteg lehetőség közül válogathatunk, a különböző színeken, anyagokon, mintázatokon, ezek előnyein és hátrányain túl  elképzeléseinknek csak a pénztárcánk szabhat határt. Mivel a munkafolyamatok nagy része ezen folyik, ez az egyik legkönnyebben koszolódó felület a konyhában. Legyen szó fa, gránit, beton, márvány, üveg vagy laminált munkalapról, az alábbi szempontokat mindenképpen érdemes figyelembe venni a választáskor:

  • kemény, de rugalmas anyagból készüljön, hogy bonyolultabb kialakítású konyhabútorokhoz is alkalmazható legyen
  • higiénikus és könnyen tisztítható legyen 
  • tartós munkafelületet biztosítson, ellenálló legyen
  • ne igényeljen sok törődést 
  • ár-érték arányban megfeleljen az elképzeléseinknek
  • teljes mértékben vízálló legyen 
  • passzoljon a konyhabútor stílusához

Az egyik leggyakoribb munkalap a gránit. Természetes, kemény kő, mely hőálló, nehéz megkarcolni és rendkívül strapabíró, azonban gyakorlatilag minden használat után tisztítást igényel.

Ezzel szemben a kerámia munkalapok pórusmentes anyaguknak köszönhetően nagyon könnyen tisztíthatók, ezáltal higiénikusabbak is. Tartósak, hő-, víz- és karcállók, egyedi konyhák esetén közkedvelt megoldás, mert nagyon sokféle színárnyalatban kapható. 

konyhai csempe

A legotthonosabb, legmelegebb hangulatú munkalapok tömör fából készülnek – mutatós, természetes, könnyen a kívánt méretre vágható, nagyon népszerű a konyhabútor piacon, azonban az anyagából eredően sokkal kevésbé strapabíró és ellenálló, sérülékeny, ezáltal kevésbé tartós is. 

A biztonsági vagy edzett üvegből készült munkalapok hő- ütés- és törésállók, divatos és praktikus megoldást kínálnak elsősorban modern stílusú konyhákba, exkluzív megjelenésükkel a luxust kedvelők számára is nagyon kedveltek.

Az indusztriális stílusú terek egyik igen népszerű eleme a beton lap, melyet konyhai munkalapként is egyre több helyen láthatunk. Nehéz anyag, megfelelő terhelést bíró bútorváz kell hozzá, felületét a nedvességgel szembeni ellenállóság miatt érdemes impregnálni.   

A rozsdamentes acélból készült anyagok nagyon jól bírják a konyhai munkafolyamatokat, nem rozsdásodnak, hőállók, pórusmentesek és ütésállók, jól tisztíthatók, azonban könnyen karcolódnak. Kifejezetten alkalmasak éttermek nagykonyháiba, de jól mutatnak az indusztriál- és a minimál konyhákban is. 

Végül, de nem utolsó sorban jöjjön egyik személyes kedvencünk, a spanyol Cosentino, mely egy kvarc, üveg és porcelán kombinációjaként megalkotott, antibakteriális munkalap és ami szerintünk magába foglalja az összes fenti, általunk fontosnak vélt szempontot is. Kemény és rugalmas, ezáltal nagyon ellenálló anyag (víznek, foltoknak, karcolásoknak, hőnek, tűznek, UV-nak, fagynak, dörzsölésnek is ellenáll). Szuper erős, tartós anyagból készült, összetett konyhai megoldásokhoz is remekül alkalmazható, ráadásul könnyen tisztítható és ezáltal maximálisan higiénikus is. Annak ajánljuk, aki tényleg hosszú távra tervez a konyhájával, aki nem akar évente munkalap cserét vagy teljes konyhafelújítást. 

Egyedi ötleteikkel kapcsolatban vagy árajánlatért bármilyen típusú munkalapra keressetek minket bátran elérhetőségeink bármelyikén!