Milyen az ideális íróasztal?

Nem mondunk újdonságot azzal, hogy a hatékony munkavégzéshez elengedhetetlen a megfelelően kialakított környezet. Egy dolgozó- vagy tanulószoba tervezésénél nem csak a fényviszonyokra és a kényelmes székre, hanem a tökéletes íróasztal kiválasztására is figyelnünk kell. A konyhák mellett íróasztalt is gyakran tervezünk és gyártunk, ezért most összeszedtük, mire érdemes figyelni az ideális munkaállomás kialakításakor.

Tökéletes íróasztal igenis létezik, azonban a legritkább esetben találjuk meg úgy, hogy besétálunk az első lakberendezési boltba… Mivel annak mérete, formája és fajtája munkavégzéstől és saját egyéniségünktől is nagyban függ, ezért egyáltalán nem mindegy, hol és milyet választunk – vagy kivel milyet terveztetünk. 

Íróasztalunk kiválasztásának első lépéseként gondoljuk végig, mire is fogjuk azt használni; számítógépen dolgozunk vagy papírokat, dokumentumokat rendezgetünk, illetve az sem utolsó szempont, hogy mennyire tudunk (vagy akarunk) rendet tartani magunk körül. Érdemes megtervezni azt is, milyen tároló helyekre van szükségünk az asztal mellett, kellenek-e fiókok, valamint attól függően, hogy otthonra vagy irodába szeretnénk az asztalt, előfordulhat-e, hogy ott tartunk majd megbeszélést. Ez esetben gondoljuk át, hogy szeretnénk-e másnak is helyet szorítani asztalunknál – ilyenkor mindenképpen érdemes L- vagy U- alakú asztalban gondolkodni -, hogy kényelmesen tudjunk ott dolgozni akár egyszerre többen is.

Természetesen az iroda vagy a dolgozószoba nagysága is befolyásolja leendő íróasztalunk méreteit. Fontos szempont az is, hogy legyen hely az asztal mellett, hogy kényelmesen elférjünk (gondoljunk pl. egy-egy nagyobb, ergonomikus kialakítású székre, polcra, ajtóra, ablakra) vagy adott esetben később bővíteni tudjuk a rendelkezésre álló asztal munkafelületét. 

konyhai csempe

A praktikus és egyéni szempontok mellett kiemelkedően fontos az ergonómia is, hiszen sajnos egyre többet ülünk az asztal mellett. Mindenképpen érdemes olyat választani, amely alatt kényelmesen elfér a lábunk és ami alatt lábtartó is van (általában az asztallap a talajtól számítva minimum 75 cm-re helyezkedik el). A szélessége és a mélysége egyértelműen saját felhasználói szokásainktól, igényeinktől valamint a rendelkezésre álló hely méretétől függ. 

Színekben, formákban, dizájnban igen széles a választék, azonban még így is előfordulhat, hogy nem találunk a szoba vagy az iroda többi bútorával tökéletesen harmonizáló darabot – ilyenkor egyértelműen érdemes szakemberrel megterveztetni és legyártatni azt. Egyedi igényekre mi is gyakran készítünk például sarok asztalokat, de az elmúlt időszakban elterjedt home office adta kihívások is kreativitásra és új megoldásokra ösztönöztek minket.

Az utóbbi években egyre több irodában jelentek meg az ún. álló munkaállomások, amelyek olyan íróasztalok, ami mellett állva is lehet dolgozni, így részben elkerülhető, valamint megelőzhető az ülőmunka egészségkárosító hatása. A középkori kódexmásolók korában elterjedt magas, ferde írópultok reneszánszukat élik, mivel a hosszan tartó ülő testhelyzet számos betegség melegágya; elősegíti a keringési zavarok, a szívbetegség, az elhízás, a diabétesz kialakulását, valamint ízületi kopáshoz, izomzat rövidüléshez, nyaki- és ágyéki gerinc fájdalomhoz vezethet. Mindebben nem csak az álló munkavégzés, hanem a munkalap és a monitor magasságának megfelelő beállítása, az ékpárna, a felfújható párna, illetve az ülőlabda használata is sokat segíthet.

Szintén elterjedt napjainkban az aktív munkaterület fogalma, ami az íróasztal, a szék és más kiegészítők összessége; elősegíti a természetes mozgást és a helyes testtartás megőrzését. 

Bármilyen íróasztalra is van szükségünk a munkánk vagy a tanulás során, nem árt tehát, ha több oldalról közelítjük meg a témát és egyedi, személyre szabott asztalt terveztetünk. A NANO konyha csapata ebben is rendelkezésetekre áll, meglévő irodabútorok vagy szobabútorok mellé örömmel tervezünk és készítünk nektek íróasztalt is – keressetek bátran elérhetőségeink bármelyikén!