Miért szeretjük annyira a skandináv konyhákat?

Ha lakberendezés, akkor nem túlzás azt állítani, hogy elsőre szinte mindenkinek az a bizonyos kék-sárga bútoráruház jut eszébe. Mini sorozatunk utolsó részében nem csak a svéd, hanem az egész skandináv térség egyszerű és praktikus konyhai megoldásait szeretnénk bemutatni Nektek; funkcionális minimalizmus vagy olcsó tömegbútorok? Lássuk!

A skandináv stílus és az északi lakberendezés először az Egyesült Államokban terjedt el és vált igen népszerűvé, amikor a második világháború után létrejött bizonytalan gazdasági helyzetben egyre inkább fontosabbá vált a tartós és kényelmes, ám olcsó, minimális anyagmennyiséggel készülő bútorok gyártása. Az észak-európai tervezők ennek megfelelően a hagyományos technikákat alkalmazták, modern bútorokat gyártottak, majd azok egyre szélesebb körben való elterjedésével fokozatos tértek át a tömegtermelésre; minél többet, minél olcsóbban.

A huszadik század közepén így jött létre az a mai napig is igen kedvelt és a kevésbé tehetősek számára is elérhető skandináv stílus, amely napjaink konyhabútor piacának talán egyik legmeghatározóbb eleme. A világos szín palettájáról, a fa jelenlétéről és egyszerűségéről könnyen felismerhető skandináv stílus a svédek, a dánok, a finnek és a norvégok otthonában kelt életre, főbb jellemzői közé tartoznak a kompakt, kényelmes bútorok, a könnyen kezelhető tároló helyek, a világos elemek és felületek, az egyszerű vonalvezetés, a sok természetes fény, a minimalizmus és a magas fokú funkcionalitás – mindez egyre kisebb helyen.

Dániában, Norvégiában, Svédországban és Finnországban a sajátos és kissé szélsőséges, hűvös éghajlat miatt az ott élők sok időt töltenek otthonukban, amelyek a letisztultság és a minimalista design ellenére melegséget sugároznak, ahol a „kevesebb több” szabálya érvényesül: minden bútordarabnak és dekorációnak egy bizonyos célt kell szolgálnia. Mivel az északi népek jellemzően kis alapterületű ingatlanokban élnek (egyrészt nagyon drága lakáshoz jutni, másrészt magasak a fűtési díjak), a multifunkcionális bútordarabok nélkülözhetetlenek otthonaikban – ilyenek például a tároló hellyel rendelkező dohányzóasztalok, a két szobát egymástól elválasztó könyvespolcok, valamint az ággyá alakítható kanapék.

Konyhatörténet

A családi élet központjának számító konyhákra különösen jellemző az otthonosság és a melegség érzése. Kényelmes, puha szövetek, meleg pasztell árnyalatok és fa anyagok dominálnak, ahol szívesen töltenek időt és ahova öröm “bekuckózni”. A skandináv konyhák ötvözik az esztétikát, a kényelmet és a funkcionalitást.

A hagyományos skandináv konyhai felületeknél egyaránt fontos az anyag és a szín is. Az észak-európai lakosok egyébként is különös figyelmet fordítanak mindenre, ami természetes anyagból, főleg fából készül, nincs olyan helyiségük, ahol ne lenne fa. A falak, a padló és a mennyezet felülete is általában furnérozható vagy laminált fa panelekből áll, melyeket gyakran fehér borítással fednek le (a végtelen, havas tájak szimbólumaként). A északi stílus egyáltalán nem használ díszítő elemeket, a belső terekben is csupán mennyezeti gerendákkal és fából készült boltívekkel “dekorálnak”. A modern technika lehetővé teszi a különböző anyagok és textúrák keveredését, így gyakori a konyhákban a fekete-fehér csempézés, a téglafalak vagy az élénk színek használata is. 

Tágas, világos konyháikban az alap fehéren kívül nagyon szeretik az erdők színeinek pasztelles árnyalatait is, mint amilyen a bézs, a könnyű menta, a fenyőzöld vagy a szürke, de manapság bátran nyúlnak élénkebb tónusokhoz is. A hagyományos skandináv stílus hatalmas ablakaival nem csak optikailag tágítja a teret, de ezen színek természetességét, textúráját is kiemelik. Az ablakok fából készült kerettel és szövéssel vannak ellátva, melyek áttetsző függönyökkel engedik be a lehető legtöbb fényt. 

Konyhatörténet

A skandináv konyha általában a lakás legnagyobb területű helyisége, központi helyén az asztal áll. Az autentikus belső tér gyakran magas asztallal és masszív fából készült asztallappal egészül ki, de a modernebb, újabb kialakítású helyiségekben előfordul, hogy egyszerű műanyag vagy üveg táblákat használnak. A konyhabútorok sokszor antik hatású vagy fém fogantyúval vannak felszerelve, minden egyéb szempontból sima homlokzatok és egyszerű szerelvények  jellemzik. Nagyon sokféle kiegészítőt használnak, pl. szőnyegeket, gyertyatartókat, kerámia edényeket, fonott kosarakat, öntöttvas teáskannákat vagy egyedi szalvétákat, melyek minden esetben tökéletesen harmonizálnak a konyha belső terének többi elemével. 

A nehéz északi körülmények között kialakult, majd később az egész világon elterjedt skandináv stílus  az egyszerűséget, a hatékonyságot, a funkcionalitást és a letisztult eleganciát helyezi előtérbe. Kis alapterületű helyiségek, konyhák esetén a rendelkezésre álló hely minden centiméterét kihasználó és hasznossá tévő, praktikus, barátságos és elérhető árú megoldásaival az északi lakberendezés nem véletlenül vált ennyire népszerűvé és elterjedté az egész világon. 

Ha klasszikus, skandináv típusú konyhát szeretnél, keress minket! 38 év tapasztalatával segítünk a tervezéstől kezdve a felmérésen és gyártáson át a beszerelésig, hogy konyhád tényleg olyan legyen, mint amilyet elképzeltél. 

“Ahány nép, annyi szokás” c. hatrészes sorozatunk ezzel véget ért, korábbi bejegyzéseinket keresd blog oldalunkon