Hogyan válasszunk konyhai csaptelepet?

Csapról, csaptelepről dönteni korántsem egyszerű feladat, egyrészt azért, mert hosszútávra tervezünk vele és szeretnénk ár-érték arányban a legjobbat megtalálni, másrészt pedig akkora a piac, hogy könnyű elveszni a sok ismert nagy márka és a kevésbé neves, de minőségi termék között. Hiába tűnhet “jelentéktelen apróságnak”, műszaki, funkcionális és esztétikai szempontból sem mindegy, milyen csaptelepet választunk konyhánkba. 

Minden alkalommal, amikor építkezés, felújítás előtt állunk, érdemes gondosan megtervezni, hogy hova, milyen kiállásokkal és hány darab, valamint milyen típusú csaptelepre van szükségünk. Ezt követően első körben saját ízlésünk alapján válogathatunk, nem árt azonban rögtön tisztában lenni adott helyiség műszaki elvárásaival is. Fontos szempont az is, hogy már meglévő mosogatótálcához keresünk új csaptelepet vagy teljesen lecserélünk mindent, hiszen utóbbi esetben sokkal több lehetőségünk van.

Érdemes úgy gondolkodni, hogy a konyhai csaptelepek legyenek magasak és forgathatóak, hogy ne akadályozzák a mosogató használatát. Amennyiben környezettudatos megoldásokra törekszünk, ajánlott víztakarékos csaptelepet választanunk. Talán a legpraktikusabb megoldás, ha a konyhai csaptelep rendelkezik kihúzható zuhanyfejjel is, mellyel könnyen meg tudjuk tölteni a nagyobb fazekakat, tálakat stb. A csaptelepek formája és mérete egyrészt annak dizájnja, másrészt a praktikum miatt is fontos, ezzel együtt érdemes a helyiségben (vagy otthonunk többi részén) használt termékcsaládból választani, hogy megmaradjon az összhang. Manapság a hagyományos tekerőgombos kiviteltől az egészen extravagáns csaptelepekig mindent megtalálható a piacon, azonban jól gondoljuk meg, milyen típust veszünk – csaptelepet ugyanis nem cserélünk évente.

Konyhatörténet

 

Az alábbi csaptelep típusok közül ajánlott választani (a teljesség igénye nélkül, egykaros vagy keverőcsapos változatban):

  • klasszikus, normál kivitel: funkcionális a csaptelepek, melyek között főleg színben és formában van eltérés 
  • kihúzható fejes kivitel: nagyon praktikus és sokoldalúan használható, mivel egy nagyobb edényt is kényelmesen meg tudunk tölteni vízzel, hátránya, hogy általában dizájn szempontjából kisebb a választási lehetőség 
  • vízszűrős csaptelepek: megszűrik a lakásba bejövő vizet, így remek alternatívái lehetnek a palackozott vizeknek, hiszen mindig friss és finom vizet tudunk fogyasztani a csapból (létezik olyan is, ahol szénsavval dúsított hűtött vizet is tudunk a csapból nyerni)
  • mozgásra vagy érintésre reagáló csaptelepek: touch-os kivitelben is kaphatunk csaptelepet, csak azt kell eldöntenünk, hogy a kezünk vagy a lábunk érintésére reagáljon; nincs nyitókar, csak megérintjük a csaptelepet valahol és már folyik is a víz a csapból
  • kivehető csaptelepek: akkor lehet rá szükség, ha a mosogatót az ablak alá tervezzük – egyszerűen félre tudjuk dönteni, ha ki szeretnénk nyitni az ablakot

Természetesen léteznek olyan, három körös csaptelepek is, ahol egyaránt jön hideg, meleg és szűrt víz is, így nincs szükség – a sokszor a konyhát némiképp elcsúfító –  külön vízszűrős csaptelepre. Fontos a dizájn is, mert bár alapvetően króm színű csaptelepeket használunk, egyre több a gránit, melyet a mosogató színével megegyező kivitelben kaphatunk. Igazán trendi, azonban drágább, kényes és szerintünk egyáltalán nem praktikus a matt fekete csaptelep. Ennek beépítésekor inkább metálfekete mosogatótálcát és csapot használunk, hogy minél kevésbé látszódjon meg rajta a vízkő. 

Nincs egyértelmű válasz tehát a “milyen csaptelepet válasszunk?” kérdésre, hiszen mint minden mást a konyhában, ezt is érdemes személyre szabni és konyhai szokásainknak megfelelően kiválasztani. Természetesen erősen befolyásoló tényező az ár is, azonban a NANO bútor csapata ebben is a segítségedre tud lenni. Akár egy teljesen konyhabútor, akár csak egy csaptelep érdekel, keress minket elérhetőségeink bármelyikén!