Tervezd meg álmaid konyháját mood board-dal

Konyhát tervezel, de valahogy nem áll össze az egész? Egységes design-t szeretnél, de nem passzolnak a színek? Nem harmonizálnak az anyagok a formákkal? Eltévedtél a különböző stílusjegyek között? Ha ezek közül bármelyikre igen a válasz, a mood board-ot neked találták ki!

A mood board (hangulat vagy inkább inspirációs tábla) egy digitális (vagy akár kézzel fogható) ötletgyűjtemény, amin kollázs formájában láthatjuk leendő konyhánk vagy bármely más helyiségünk jövőbeni stílusát, design-ját különböző színminták, anyagok, textilek, grafikai elemek vagy tárgyak segítségével. A divatiparban és a belső építészetben, lakberendezésben is egyre népszerűbb megoldás nagyban hozzájárul a harmonikus, egységes végeredményhez – nem csak teljesen új, de meglévő projektek átalakításakor is. 

Bármilyen helyiséget is tervezünk, az első lépésként érdemes mindig az inspirálódni, ötleteket gyűjteni. Manapság, az Instagram és a Pinterest korában több millió elképzelés  közül válogathatunk és egy kattintással elmenthetjük kedvencünket, azonban a rengeteg információ között nem nehéz elveszni… óriási segítség lehet egy saját készítésű mood board, mert nem csak az általad megbízott tervezők és kivitelezők munkáját könnyítjük meg, de mi is sokkal jobban átlátjuk konyhánk stílusát, annak elemeit. Nem beszélve arról, hogy még pénzt is spórolhatunk vele; ha például gránitlapot szeretnénk munkalapnak, de nem fér bele a tervezett költségvetésbe, a mood board-on jól látható lesz, milyen egyéb, olcsóbb anyaggal tudjuk ugyanazt az egységes hatást elérni. 

Konyhatörténet

Ahhoz, hogy egy mood board valóban segíteni tudjon álmaink konyhájának megtervezésében, érdemes az alábbi lépéseket követnünk:

1. inspirálódás, ötletszerzés: mielőtt bármi konkrétumot tennénk, nézelődjünk a neten, gyűjtsünk ötleteket a közösségi médiából, kedvenc magazinjainkból, hogy nagyjából legyen egy elképzelésünk, mit is szeretnénk és mentsük is el ezeket későbbre

2. döntés: személyes stílusunknak megfelelően válasszunk elmentett kedvenceink közül

3. listakészítés: ez akkor igazán fontos, ha felújítjuk már meglévő konyhánkat – nem csak a lépések sorrendjét tudjuk kiválasztani, de számoljunk a költségekkel, időbeosztással, ütemezéssel is, hogy lássuk melyek azok az elemek, amelyeknek mindenképp helye van a mood board-on

4. digitalizálás: ha nincs kedvünk anyagokat vagdosni, ragasztgatni, színezgetni, akkor a legegyszerűbb ha digitális formában gondolkodunk – használjunk erre való alkalmazásokat (pl. Canva) vagy prezentáció készítőt, hogy minél szebb és jobban átlátható táblánk legyen

5. mood board tényleges összeállítása: nézzünk rá a listánkra és szedjük össze a legfontosabb elemeket (akár részleteket, akár kész ötleteket), emeljük ki kedvenceinket és készítsünk mellé jegyzeteket, hogy ha majd megmutatjuk az általunk megálmodott és összeállított stílust, a tervező és a kivitelező is értse majd gondolatainkat. Nézzük, melyek azok az elemek, amiket egy konyha esetében mindenképpen érdemes feltüntetni:

      • a design stílusa, színei
      • a konyha elrendezése
      • inspirációt adó fotók
      • bútorok típusai, a front elemek és a munkalap színei, mintázata
      • konyhai kiegészítők (csapok, fogantyúk, világítás, stb.)
      • konyhai gépek, berendezések
      • egyéb konyhai dekoráció

Ha mindezzel megvagyunk, a kész mood board-ot kinyomtathatjuk színesben vagy tovább küldhetjük digitális formában is. Mindenképp tartsuk meg egészen a munkafolyamatok végéig, akár egy-egy konyhai berendezés kiválasztásakor is segítségünkre lehet majd.

Egy jól megtervezett mood board tökéletes alap ahhoz, hogy tényleg olyan konyhánk legyen, amilyet megálmodtunk – ehhez lehet remek segítség nektek a jövőben a most készülő NANO Konyhatervező is, de addig is keressetek minket bátran, készítsük el együtt álmaink konyháját!