Munkahelyünk lelke; az irodai konyha

Annyiszor mondtuk már, hogy a konyha az otthon lelke, de mi a helyzet az irodai konyhával? Nem túlzás azt állítani, hogy a céges konyha és étkező a munkahelyi élet legfontosabb találkozási helye, a koffein elsődleges és remélhetőleg kifogyhatatlan forrása, valamint közösségi térként a pletykák központi elosztó bázisa – munkaadóként érdemes tehát nagy hangsúlyt fektetni ennek megfelelő kialakítására is.

Annak ellenére, hogy napjainkban egyre elterjedtebb a home office, a legtöbb vállalkozás még mindig a személyes jelenlétet, az irodai munkavégzést részesíti előnyben. Mindegy, hogy egy kis lakásról, egy közepes cég kisebb irodájáról vagy egy multinacionális vállalat open office helyiségeiről beszélünk, egy dolog biztos; az irodai konyha szerepe nélkülözhetetlen. Több funkciót is betölthet a cég profiljától, méretétől és dolgozói létszámától függően, egyaránt helyszíne lehet komoly belső beszélgetéseknek vagy akár ügyfelekkel való megbeszéléseknek is. Összeszedtük, hogy munkáltatóként mire figyeljünk, milyen szempontok szerint érdemes kialakítani a céges konyhát, hogy az a lehető legjobban támogassa az ott dolgozók mindennapi munkavégzését. 

Mindenképp ajánlott az irodai térben az asztaloktól, főbb munkaállomásoktól kicsit távolabb elhelyezni a konyhát, hogy az esetlegesen kiáradó szagok, hangok (pl. kávéfőző, mikrohullámú sütő, vízforraló) ne zavarják a dolgozókat, valamint nagyon fontos, hogy megfelelően legyen kialakítva a helyiség szellőzése, ablakainak nyithatósága. Minőségi, vízálló, könnyen tisztítható felületekkel és lehetőleg ipari használatra tervezett anyagokkal kalkuláljunk, hogy azokat minél hosszabb távon tudjunk használni. Az elektromos hálózatot is ellenőrzi kell, nagyon fontos, hogy az bírja a folyamatosan nagy terhelést. 

Konyhatörténet

Irodai konyha esetében nem szabad elveszni a részletekben, a funkcionalitásra kell törekedni. Komoly főzésekkel nem érdemes tervezni, azonban nagy, szabad felületekre van szükség, hogy akár többen is tudjanak egyszerre dolgozni. Viszonylag sok, egymástól elkülönített tároló helyre, rekeszre minden cégnél igény szokott lenni, hogy kollégáink egymástól külön tudják tárolni dolgaikat (pl. saját evőeszköz, bögre, műanyag edény, müzlis doboz, keksz, kávé, tea, stb.). Általában komoly káosz alakul ki a céges hűtőben, ezért abból is érdemes olyat választani, ami több rekeszes, több polcos. Mosogató tálca, nagyobb cégek esetén mosogatógép is kellhet, azonban nagyon fontos ügyelni ezek – és egyébként az egész konyha – folyamatos tisztán tartására. 

Minél tágasabb és világosabb a helyiség, annál kényelmesebben érzik majd benne magukat a dolgozók – legyen hely a konyhapultnak és az étkezőnek is (a cég és a helyiség méretétől függően akár egy kávézó sarkot is kialakíthatunk), ahol egyszerre többen is le tudnak ülni enni. Fontos a világítás is, egy kisebb helyiséget optikailag remekül megnövelhetünk, ha megfelelően bevilágítjuk. Amennyiben nem adott a természetes fény, beépített led lámpákat, mennyezetre függesztett fényforrásokat érdemes alkalmazni.

Nagyon fontos, hogy irodák konyhája az ügyfelek számára is jó benyomást keltsen, hogy a maximális higiénián túl minden kellemetlenség nélkül meg tudjuk őket hívni és le tudjuk őket ültetni egy kávéra, teára. Céges partnereink belénk vetett bizalmát is tudjuk növelni azzal, ha tiszta, rendezett, minőségi konyhát látnak nálunk. 

Mivel a dolgozók – tisztelet a kivételnek – sosem sajátjukként kezelik az irodai konyhát, tartós és minőségi alapanyagokat, konyhai gépeket és eszközöket ajánlunk beszerezni. Szerintünk minden esetben érdemes a vállalati konyhát egyedileg megterveztetni és a cég profiljára “szabni”, valamint minél kompaktabbá, egyedi vasalattal, jól elrejthetővé elkészíteni. Ez különösen fontos lehet kisebb irodai helyiségek esetén, amikor adott esetben csak egy konyhasarok áll rendelkezésünkre. Egyedi megoldásokkal, tervezéssel a legapróbb helyre is tökéletesen funkcionáló konyhát varázsolhatunk – személyre (és cégre) szabott ajánlatért keress minket elérhetőségeink bármelyikén!