Konyhabútor pályázati támogatással? Lehetséges!

Miről szól a támogatás?

A Lakásfelújítási támogatás – más néven Otthonfelújítási támogatás – egy vissza nem térítendő, maximum 3 millió Ft-os állami támogatás, ami a lakóhelyül szolgáló ingatlan felújítási, korszerűsítési munkálataira igénylehető. Fontos, hogy utófinanszírozásról van szó, vagyis az elvégzett munkákról – anyagköltség, munkadíj – benyújtott számlák alapján utólagosan történik a kifizetés.

Kik vehetik igénybe?

A támogatást a legalább egy gyermeket váró vagy nevelő – azonos lakóhellyel rendelkező házastársak vagy élettársak közösen, együttes igénylőként – igényelheti. Tehát a Lakásfelújítási támogatást egyedülállók is igényelhetik, nem feltétele a házasság.

Mire használható fel?

Bármilyen felújítást tervez a család, a kormány ezt támogatja, legyen szó energetikai korszerűsítésről vagy a fürdőszoba, illetve a konyha, vagy az önálló otthon felújításáról. Az új támogatási forma azt jelenti, hogy egy hatmillió forintos otthonfelújításnál hárommillió forintot spórolhat meg minden gyermekes család.

Milyen típusú ingatlan felújítására jár a támogatás?

Az ingatlan-nyilvántartásban lakás vagy lakóház fő rendeltetés szerinti jelleggel nyilvántartott ingatlan, valamint tanya, vagy birtokközpont jogi jelleggel nyilvántartott ingatlan lakáscélú épületeire igényelhető. Ez azt jelenti, hogy hiába él valaki egy nyaralóként nyilvántartott ingatlanban, arra a támogatás nem igényelhető.

Milyen hosszú Tb-jogviszony szükséges az igényléshez?

Az igénylőnek – házaspárok, élettársak esetén az egyik félnek – legalább 1 éves, folyamatos Tb-jogviszonnyal kell rendelkeznie.
Az is megfelel, ha valaki külföldön dolgozott, de már van magyar társadalombiztosítási jogviszonya. Sőt, több igénylő esetén az is elfogadható, ha az egyik fél jelenleg külföldön dolgozik, viszont ebben az esetben a másik igénylőnek kell teljesítenie a Tb-jogviszonyra vonatkozó elvárást.

Egyedülálló szülőként mekkora támogatásra vagyok jogosult?

A gyermekét egyedül nevelő szülő akkor jogosult a teljes, akár 3 millió Ft összegű állami támogatásra, ha minden gyermeke vele közös háztartásban él. Ha mindkét szülőnél él gyermek, akkor külön-külön a támogatási összeg 50-50%-ára jogosultak. Az utóbbi esetben a szülők egyike akkor igényelheti a maximális összeget, ha a másik szülő teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozatban lemond a támogatás saját nevében történő igényléséről.

Saját tulajdonú lakásra igényelhető csak a támogatás?

Az igénylőnek, illetve kiskorú gyermekének – együttes igénylés esetén az igénylők együtt, vagy kiskorú gyermekeik – a támogatással érintett lakásban együttesen legalább 50%-os mértékű tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük. Ezt azt jelenti, hogy legfeljebb 50% mértékig lehet más tulajdonosa is az ingatlannak.
A több lakásból álló osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlanokban élők sincsenek kizárva, náluk azonban a támogatással érintett ingatlanrészre vonatkozóan az igénylő által benyújtott használati megállapodást vagy bírósági ítéletet is megvizsgálják

Mióta kell a felújítandó ingatlanban élnie a családnak?

Az igénylőnek – együttes igénylés esetén mindkét fél –, valamint a támogatásra való jogosultságnál figyelembe vett valamennyi kiskorú gyermekének a támogatással érintett lakásban legalább egy éve lakóhellyel kell rendelkeznie. Ez nem feltétel akkor, ha az igénylő 1 évnél kevesebb ideje vásárolta a meg a szóban forgó ingatlant, valamint akkor, ha a gyermek születésétől nem telt még el egy esztendő.

Egy ingatlanra hányszor lehet igénybe venni a támogatást?

Korábban már támogatással érintett lakásra támogatás nem igényelhető, kivéve akkor, ha a korábbi igénylő az igénylése időpontjában meglévő tulajdoni hányadát teljes mértékben értékesítette. Ebben az esetben az adott lakásra az új tulajdonos – ha nem hozzátartozója a korábbi tulajdonosnak – ismét igényelheti az otthonfelújítási támogatást.

Milyen számlákat fogad el a Magyar Államkincstár?

  • A számláknak az igénylő – együttes igénylők esetén az egyikük – nevére kell szólnia.
  • A számlát 2021. január 1-jén vagy azt követően kell kiállítani és teljesíteni.
  • A számláknak az építési tevékenységekhez szükséges anyagok költségeit, illetve a vállalkozási szerződés szerinti felújítással kapcsolatos tervezési, építési, szerelési munkálatokat kell tartalmaznia.
  • Átutalással teljesített számlák esetén a kifizetés tényét dokumentummal kell igazolni.
  • A támogatás a lakáson végzett építési tevékenységek befejezését és a számlák kifizetését követően 60 napon belül igényelhető. Több számla esetén az igénylési határidő számításánál a legutolsó kifizetési időpontot kell alapul venni.

Szükség lesz egy 2021. január 1-jén vagy azt követően kötött vállalkozási szerződésre (vagy szerződésekre), amelyek részletesen meghatározzák a felújítással kapcsolatos tervezési, építési, szerelési munkálatokat és azok díját. Amennyiben a szükséges anyagokat is a vállalkozó biztosítja az igénylő részére, akkor anyagköltséget és a vállalkozói díjat külön-külön kell tartalmaznia a szerződésnek.

Bármilyen vállalkozóval le lehet szerződni a támogatáshoz?

Vállalkozási szerződés csak olyan kivitelezővel köthető, amely a szerződéskötéskor szerepel a működő adóalanyok állami adóhatóságnál vezetett nyilvántartásában.

Kizáró körülmények

  • Az igénylőnek – együttes igénylés esetén mindkét félnek – az állami adóhatóságnál nem lehet nyilvántartott köztartozása.
    Amit már elszámoltunk csok-támogatással, azt már nem lehet a lakásfelújítási támogatásnál figyelembe venni!
  • Nem fogadható el olyan számla, amelyet az igénylő a felújítással érintett lakás vonatkozásában családi otthonteremtési kedvezmény kapcsán már elszámolt
    • használt lakás vásárlásához és korszerűsítéséhez, vagy korszerűsítéséhez és bővítéséhez;
    • vagy meglévő lakás korszerűsítéséhez, illetve korszerűsítéséhez és bővítéséhez.

Meddig igényelhető a lakásfelújítási támogatás?

A támogatás legkésőbb 2022. december 31-ig igényelhető, eddig kell benyújtani vagy postára adni a szükséges dokumentumokat. A kérelem elbírálása során hiánypótlásra egy alkalommal kerülhet sor. A hiánypótlásra meghatározott – legfeljebb 30 napos – időtartam az elbírálási határidőbe nem számít be.

Hol, hogyan lehet benyújtani a lakásfelújítási támogatási igénylést?

  • Elektronikus ügyintézés esetében a Kincstár által üzemeltetett elektronikus felületen.
  • Postai levélben.
  • Személyesen valamelyik kormányablakban.

Mennyi idő alatt kapjuk meg a megigényelt támogatást?

A támogatás iránti kérelmeket a Kincstár (MÁK) a hozzá történő beérkezés időpontját követően – a beérkezés sorrendjében – 30 napon belül bírálja el. A MÁK a támogatói okirat kiállítását követő 5 napon belül folyósítja a támogatást az igénylő belföldi fizetési számlájára.

Hogyan ellenőrzik utólag, hogy jogszerű volt-e a támogatás felhasználása?

A támogatás igénybevételének jogszerűségét a MÁK, legkésőbb a támogatás folyósítását követő 180. napig jogosult helyszíni ellenőrzés keretében vizsgálni. Amennyiben az derül ki, hogy az igénylő jogosulatlanul vette igénybe a támogatást, akkor felszólítják a támogatás kamatostól történő visszafizetésére.

Miben tudunk neked segíteni?

Érdemes időben gondoskodni a megfelelő szakemberek lefoglalásáról, mert eddig is hónapokat kellett várni egy-egy szakemberre, ez az idő most megsokszorozódhat. Mi a Nano Konyhánál tisztában vagyunk a pályázati folyamattal, így teljes körűen állunk megrendelőink rendelkezésére!

Foglalj időpontot most!

Foglald le konyhabútorodat még idén, még a jövő évi áremelések előtt, hogy a Te konyhád biztosan elkészüljön!