Találd meg a számodra ideális konyhapult formát!

A konyha kialakításánál kiemelt figyelmet érdemel a konyhapult és annak formája: nem elég, ha esztétikus és befér a rendelkezésre álló helyre, hanem meg kell felelnie az igényeknek, és nem árt tisztában lenni a különböző konyhapult formák előnyeivel és hátrányaival sem.  

Ha arra kérünk, képzelj el egy konyhapultot, Neked mi jut eszedbe? Egy hosszú, I alakú, egy kétsoros (dupla I), vagy egy L betűt formázó, esetleg egy U alakban „visszaforduló” vagy egy modern G-alakú pult? Persze, jogos a részedről, ha visszakérdezel, hogy milyen és mekkora konyhába, hány emberre, milyen igényekre vizualizáld az otthonodnak ezt az igencsak fontos pontját.

Ha pedig nemcsak elképzelni szeretnéd, hanem megterveztetni, megvalósítani is, akkor mindenképp érdemes tisztázni a részleteket, hogy minden paraméternek megfeleljen, és a felmerülő igényeket a lehető legjobban kiszolgálja az új konyhapult.

Mitől öko az ökokonyha?

 5+1 konyhapult típus, a Te igényeidre szabva

  1. I-alakú konyhapult – Hozzánk hasonlóan Te is a Nagymamánál, vagy aprócska panelkonyhákban találkoztál ezzel a megoldással? Nem véletlen: az I-alakú konyhapult régi kedvenc, ideális kis alapterületű, keskeny konyhák esetén, illetve akkor, ha egyvonalban helyezkedik el a hűtő, a mosogató és a főzőlap – ilyenkor a mosogató jön középre.

Előnye, hogy a legkisebb konyhákban is megvalósítható, és több lehetőség esetén a legolcsóbb megoldás lehet. Hátránya, hogy egy ember tud itt igazán kényelmesen tevékenykedni. Így akkor ideális, ha kis család vagytok, vagy általában a „konyhafelelős” egyedül szeret dolgozni. 

  1. Kétsoros („dupla I”) konyhapult – Akkor érdemes ilyenben gondolkodnod, ha a konyhád legalább 220 cm széles, de inkább szélesebb. A tervezésnél pedig figyelj, hogy egyik oldalon legyen a vizes és a hideg szekció, vagyis a mosogató és a hűtő, a tűzhely pedig a másikon.

Előnye, hogy így akár ketten is tudtok egyszerre dolgozni a konyhában, hátránya viszont, hogy a konyhai munka sok forgással járhat, ha ezt a megoldást választod.

Milyen magas legyen a konyhapult?

Mint az otthonunkban sok más, ez is attól függ, milyen magasak azok az emberek, családtagok, akik a leggyakrabban használják. Az ideális pultmagasság ennek függvényében 85 és 90 cm közt lehet.

  1. U-alakú konyhapult – Akár egy viszonylag kis alapterületű, akár nagyobb konyhát szeretnél praktikusan kialakítani, az U-alak jó választás lehet, hiszen remekül variálható, modern és szép megoldásokat lehet így megvalósítani.

Előnye a jól variálhatóság mellett, hogy sok munkafelület és tárolóhely  jöhet így létre, sőt, akár reggeliző- vagy bárpultot is ki lehet alakítani, igény szerint. Hátránya viszont, ha kicsi a kijárat vagy valami rendszeresen blokkolja, például az előszobából odatolt holmik, sámli, létra, macskaalom vagy kutyatál, stb., akkor hosszú távon kényelmetlen lehet a használata.

  1. G-alakú konyha – Félszigetszerűen elrendezett konyhának is nevezhetjük. Nagyon hasonlít az U-alakúra, gyakorlatilag annyi a különbség, hogy hozzátoldunk egy térbe nyúló, mindkét oldalról megközelíthető félszigetet, mondjuk egy pultrészt vagy étkezőasztalt az U-alakhoz.

Előnye, hogy tágas, sokoldalú és teret ad a családi és baráti beszélgetéseknek. Egy G-alakú konyhában akkor sem maradsz ki semmiből, ha végig a konyhában sürögsz-forogsz . Hátránya viszont, ha nem osztod fel a teret zónákra, akkor nem lesz hatékony a konyhai munka.

  1. L-alakú konyhapult – Tágas, nagy konyhával büszkélkedhetsz, ahol elég sok a kis, „bedugós” konyhai gép? Ha ezeknek is kell a hely a pulton, és szereted, ha minden egy karnyújtásnyira van sütésnél-főzésnél, akkor egy L-alakú pult lehet a legjobb megoldás számodra.

Előnye, hogy mindent könnyen és gyorsan elérhetsz, hátránya viszont, hogy ha nem figyelsz oda a sarokelem kialakítására, az nem lesz praktikus, így sok helyed mehet veszendőbe.

+1: Konyhasziget – Ha van elég helyed a konyhában, plusz munkafelületként és tárolóhelyként is hasznos lehet egy konyhasziget, de akár térelválasztó funkciója is lehet. Előnyeiről és hátrányairól pedig olyan hosszan tudnánk mesélni, hogy azt egy külön cikkben meg is tettük, ide kattintva olvashatod el.

Reméljük, segítettünk átlátni a különböző formájú konyhapultokban rejlő lehetőségeket. Ha úgy érzed, maradt még kérdésed a megvalósítással kapcsolatban, vagy annyira fellelkesültél, hogy mielőbb szeretnél nekiállni a saját álomkonyhád megtervezésének és kialakításának, keress minket bátran elérhetőségeinken!