Beépített szekrényt szeretnél? Erre figyelj!

Praktikus, mindent elnyel, megjelenésében igazodik az otthonod stílusához, és még szép is: egy beépített szekrény számodra is igazi főnyeremény lehet, hiszen elég sok előnnyel jár. Ám néhány dolgot nem árt tudni, mielőtt energiát és nem utolsósorban pénzt fordítanál az álomszekrényed megvételére vagy megtervezésére.
Már gondolkodsz egy ideje, hogy lecserélnéd az ingatag ruhásszekrényedet, vagy esetleg egy kihasználatlan beugró falrészt szeretnél végre hasznosan kitölteni? Az egyik legjobb – hacsak nem a legjobb – ötlet egy beépített szekrény, ami számodra is előnyök sokaságával járhat. De nem árt, ha előtte átlátsz és megfontolsz pár dolgot.

Egyedi igények, tökéletes helykihasználás

Egy beépített szekrény egyedileg épített tárolási megoldást jelent, ami egy alapos helyszíni bemérés után fix helyre kerül az otthonodban. Ahogy a nevében is benne van: beépített, tehát elköszönhetsz a fent már emlegetett instabil szekrényedtől, ami minden ajtóbecsukásnál ide-oda billen.

Ha beépített szekrény mellett döntesz, először tudnod kell, mennyi helyed van, na meg azzal is tisztában kell lenned, mit szeretnél benne tárolni. Nem mindegy például, hogy a fürdőszobádba kerül-e, a kamrába vagy a hálódba, gardróbszekrény formájában, mert ehhez kell alakítani mind a belső tárolórészt, mind pedig a szekrény külsejét. Bizony, a megjelenése is olyan színűre és stílusúra szabható, mint a belső tér, illetve a többi bútorral is szépen tud harmonizálni.

Háztartási eszközöket szeretnél benne tárolni? Akkor inkább polcos részekből érdemes többet tervezni, mint akasztósból, vagy olyan rekeszből, ahová állítva kerülnek be a holmik. Ez utóbbi se maradjon el, hiszen ideális rejtekhelye lehet a porszívónak, a létrának, vagy épp a ruhaszárítónak.

Tipp: Ha belső világítást is szereltetsz a beépített szekrényedbe, azzal nemcsak szebbé teheted, hanem energiát is spórolhatsz, hiszen nem kell felkapcsolnod a lámpát az adott helyiségben, ha a szekrényedben keresel valamit.

Mire kell figyelnünk beépített szekrény tervezésekor?
 Mire figyelj, ha beépített szekrényt szeretnél a ruháidnak?

Talán mondanunk sem kell, hogy a ruhák és a kiegészítők tárolására is ideális lehet egy beépített szekrény. Viszont ha ez a cél, előtte alaposan gondold át, hogy mennyi akasztós, mennyi polcon tárolandó és mennyi fiókban tartható holmid van, illetve, hogy miket szoktál leggyakrabban vásárolni, mert ennek megfelelően érdemes megtervezni és elkészíteni a beépített szekrényedet. Így nemcsak a ruháid lehetnek testre szabottak, hanem a szekrény is, ahol tárolod őket. 

Mekkora legyen a beépített ruhásszekrény?

A tökéletes helykihasználás jegyében magasságában akár a plafonig is érhet, mélységét tekintve pedig számolj legalább 60 centiméterrel. De ha bizonytalan vagy, mérd le a vállfáidat, és adj hozzá 5-6 centit – az lesz a tökéletes mélység!

 

A polcok közti távolságnál pedig ne ess annyi hibába, hogy minél több polcot tetetsz be, annál jobb – 30-35 centiméternél ne legyen kisebb a távolság két polc között, mert nem fogod tudni kényelmesen tárolni a holmijaidat, illetve nem fogsz mindenhez könnyen hozzáférni. Ugyanakkor a félméteres polcközök sem lesznek praktikusak, mert az már túl nagy távolság.

Az akasztós rész fölé is érdemes polcokat tetetni, mert azokon remekül kinyaralnak/telelnek a nem szezonális holmik. Amit pedig gyakran használsz, tedd középre, illetve szemmagasságba.

Tipp: érdemes fiókokban is gondolkodni, mert a fehérneműk, övek, egyéb kiegészítők és apróságok tárolásában nagy segítséget nyújtanak, illetve beszerezni néhány címkézhető dobozt a rendszerezéshez. Így nemcsak egy gyönyörű beépített szekrénnyel gazdagodhatsz te is és az otthonod is, hanem átlátható, praktikus és helykihasználás szempontjából is abszolút tökéletes tároló megoldással is.

Ha most már biztos vagy benne, hogy szeretnéd megcsináltatni az álomszekrényedet, ne habozz: vedd fel velünk a kapcsolatot, és mi készséggel segítünk mindenben, a tervezéstől a gyártáson át a kivitelezésig.

.