A konyhasziget előnyei és hátrányai

A lakberendezési magazinokat nézegetve egy tágas, modern, csodaszép konyhát ma már el sem tudunk képzelni konyhasziget nélkül, azonban ehhez nagy és jól kihasználható térre vagy – kisebb konyha esetén – tudatosabb tervezésre van szükség. Ha a konyhasziget mellett döntünk, fontos, hogy tisztában legyünk annak előnyeivel és hátrányaival – lássuk is ezeket.

Az új építésű lakásokban, családi házakban ma már szinte kivétel nélkül egyben van a konyha és a nappali, akkor is, ha nem a klasszikus értelemben vett amerikai konyháról beszélünk; nincsenek hatalmas terek, óriási étkező asztalok. Mindenképp szükség van a rendelkezésre álló hely maximális kihasználására, a különböző funkciójú terek (pl. konyha és nappali) egymástól való elválasztására, melyre kiválóan alkalmas lehet egy, a konyha méretéhez és stílusához tökéletesen passzoló konyhasziget.

A konyhasziget legnagyobb előnye, hogy összeköti a családokat, hiszen a főzés közösségi élménnyé válhat, ha a család tagjai nem egymás mellett, hanem egymással szemben készítik az ételeket (még a gyerekeket is könnyebb bevonni a főzésbe). Ha csak egy valaki dolgozik a konyhában, akkor sem marad ki a család életéből, hiszen nem háttal van a történéseknek, jobban rálát a nappalira, gyerekekre, kevésbé érzi azt, hogy kimarad valamiből – főleg manapság, amikor sok időt töltünk a konyhában.

Konyhatörténet

A konyhaszigettel – attól függően, mi van rajta (pl. főzőlap) – nagyobb munkafelületet kaphatunk, ami kiemelkedően fontos, hiszen megkönnyíti a párhuzamos munkavégzést, a munkafolyamatok összehangolását. A pult alatti terület remek lehet tárolóhelyek, polcok, akasztós részek kialakítására, amikből lássuk be, sosem elég.

Ha kicsi a konyha vagy kevés a hely, akkor is jó megoldás lehet a konyhasziget, mert azon kívül, hogy látványos és nagyobb térérzetet ad, egyszerre használható munka pultként és étkező asztalként is. Ez esetben érdemes az egyik oldalát úgy kialakítani, hogy be lehessen alá tolni a székeket.

Természetesen, mint mindennek, a konyhaszigetnek is vannak hátrányai. Nagyobb a tér- és helyigénye, kis konyhában nem mutatós és nem is lehet “rátolni a falra”, hiszen akkor pont a lényege, a körbejárhatóság veszik el (általában a járási távolság a sziget körül 0,8-1 méter). Számolnunk kell azzal is, hogy akkora távolságra legyen a konyhapulttól, hogy az alsó szekrények ajtajai, a fiókok gond nélkül nyithatók legyenek. Egy komplexen kialakított konyhasziget a költségeket is megnövelheti, érdemes ezzel is számolni.

Nagyon fontos, hogy amennyiben a szigetre főzőlapot, esetleg mosogatót is szeretnénk, tervezünk kell a víz és áram odavezetésének költségeivel is, illetve gondoskodnunk kell páraelszívóról is, melynek kialakítása további tervezést igényel.

A konyhasziget bár megtöri a túl nagy teret, akkor praktikus, ha onnan minden karnyújtásnyira elérhető és nem kell sokat gyalogolnunk ahhoz, hogy például kivegyünk valamit a hűtőből.

Konyhaszigettel vagy anélkül, egy dolog biztos; akkor lesz szép, egyedi és praktikus a konyhánk, ha tudatosan, saját igényeinkre és szokásainkra van kialakítva. Mi 36 év tapasztalatával segítünk optimális megoldást találni az aktuális trendek, technikai innovációk és praktikus funkciók között – kérj személyre szabott ajánlatot weboldalunkon.